ANPC a dat sute de amenzi producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor de apă

  • Inspectorii ANPC au dat 427 de amenzi în valoare de circa 2 milioane de lei unor producători sau comercianţi de apă minerală naturală sau apă de izvor.
  • Printre abateri se află folosirea unor spaţii frigorifice neigienizate, pentru depozitare, cu depuneri de praf, resturi alimentare şi mizerie.
Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului ANPC a dat sute de amenzi producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor de apă

ANPC a dat sute de amenzi producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor de apă

În prima jumătate a lunii iulie 2024, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivelul întregii ţări, o serie de acţiuni de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor.

Au fost controlaţi 705 operatori economici (72 distribuitori, opt producători, 618 magazine şi şapte staţii de distribuţie carburanţi) care comercializează produsele vizate, constatându-se abateri la 583 dintre aceştia.

Totodată, a fost verificată o cantitate de circa 1,2 milioane litri apă minerală naturală şi apă de izvor, constatându-se că aproximativ 200.000 litri din cantitatea controlată, nu respectau prevederile legale în vigoare.

În urma deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: 427 amenzi contravenţionale însumând circa 2 milioane lei, 220 avertismente, oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 150.000 litri de apă minerală naturală şi apă de izvor îmbuteliată în valoare de 330.000 lei şi oprirea temporară de la comercializare a 7.500 litri apă minerală naturală şi apă de izvor până la remedierea neconformităţilor constatate.

„Recomand consumatorilor să evite achiziţionarea produselor ambalate în recipiente de plasic expuse la vânzare în soare şi, de asemenea, să manifeste atenţie sporită la temperatura la care acestea urmează a fi depozitate după cumpărare, să nu fie lăsate, pe perioade îndelungate, în maşini sau alte locaţii în care temperatura poate fi mare şi poate deteriora produsele”, spune Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.

ANPC arată că pintre cele mai frecvente abateri întâlnite se numără depozitarea produselor sub acţiunea razelor solare, la temperatura mediului ambiant, contrar menţiunilor producătorilor, de pe eticheta de produs (păstrarea într-un mediu uscat şi răcoros), depozitarea produselor direct pe paviment, folosirea unor spaţii frigorifice neigienizate, pentru depozitare, cu depuneri de praf, resturi alimentare, mizerie, expunerea la vânzare a produselor la temperaturi mai mari decât cele indicate de producător pe etichetă, comercializarea unor ape minerale naturale cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea de apă minerală naturală şi/sau apa de izvor care prezenta deficienţe de informare (înscrisuri incomplete sau incorecte, lipsa traducerii etichetelor în limba română, la produsele din import etc.), comercializarea unor ape minerale naturale în ambalaje deformate, deteriorate, lipsa afişării preţului de vânzare şi/sau a preţului pe unitatea de măsură sau neafişarea acestora în mod vizibil, nerespectarea regimului promoţiilor, precum şi lipsa autorizaţiilor de funcţionare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici