- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANPC a închis temporar trei tabere şcolare
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au închis temporar trei tabere şcolare şi au aplicat 35 de amenzi în valoare totală de 30.000 de lei, pentru neregulile găsite în urma unor controale.
ANPC a închis temporar trei tabere şcolare (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Dan Vlaicu, a dispus ca în cursul lunii iunie să fie controlate taberele din subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, dar şi cele particulare, organizate de diferite fundaţii sau şcoli.
Inspectorii ANPC au verificat 89 de tabere, constatând abateri la 35 dintre acestea. De asemenea, au fost controlate peste 3.200 de kilograme de produse alimentare care urmau să fie servite copiilor, fiind oprite definitiv de la comercializare 58 kilograme de alimente care erau improprii consumului. Totodată, alte 210 kilograme de alimente au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor constatate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
"Inspectorii au aplicat 35 de amenzi, însumând 30.000 de lei, au dispus închiderea temporară, pe o perioadă de până la şase luni, la Unitatea Păltiniş, unde s-a constatat nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare la serviciile de cazare, precum şi oprirea temporară a prestării serviciului, până la intrarea în legalitate, la Tabăra pentru copii Zolt, comuna Fardea – Timiş, aparţinând Liceului Maghiar Bartok Bela Timişoara şi Tabăra Noul Săsesc, judeţul Sibiu", se arată într-un comunicat al ANPC remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
În urma verificărilor, inspectorii ANPC au constatat că 22 la sută din spaţiile de cazare prezentau o dotare precară (mobilier, mochete şi lenjerie uzate), astfel de situaţii fiind constatate la Tabăra de tineret din Şuncuiuş, judeţul Bihor, la Centrul de Agrement Leghia, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Cluj, la Unitate Păltiniş, Tabăra pentru copii Zolt, comuna Fardea - Timiş, Tabăra pentru Tineret Sovata, a Societăţii pentru Tineret "Otward Bound România" Târgul Mureş şi Unitatea Noul Săsesc, judeţul Sibiu.
În alte opt la sută din tabere, clădirile aveau spaţii cu pereţi degradaţi, cu infiltraţii şi murdari, astfel de nereguli fiind constatate la Tabăra nr.1 Sovata, judeţul Mureş, la Cabana Gura Râului, din Zărneşti, judeţul Braşov , la societatea Nora Exclusiv SRL Sibiu - unitate Păltiniş, la societatea Agrosiro Serv Impex SRL Sighişoara - Unitate Noul Săsesc, judeţul Sibiu, la Tabăra pentru elevi aparţinând Direcţiei Judeţene pentru Tineret Sinaia şi la Unitatea de Cazare SC Danex SRL Buşteni.
Inspectorii ANPC au mai descoperit şi tabere care aveau spaţiile pentru prepararea mâncărurilor nedotate corespunzător, respectiv agregate frigorifice insuficiente, parţial degradate (Campusul Fundaţiei Sfântu Sava Bişoca, judeţul Buzău), spaţii pentru prepararea mâncărurilor insalubre, cu tavanul şi pereţii neigienizaţi (Tabăra pentru copii Zolt, comuna Fardea, judeţul Timiş aparţinând Liceului Maghiar Bartok Bela din Timişoara).
Astfel de nereguli au mai fost constatate şi la Centrul de agrement Zabala - Tabăra Csipkes (Direcţia Judeţeană pentru Tineret Covasna) şi la Centrul de agrement Arieşeni, judeţul Alba, unde vesela utilizată era uzată, ciobită, fisurată, cu emailul exfoliat şi insuficient spălată.
Inspectorii ANPC au depistat şi unităţi în care se serveau preparate culinare necorespunzătoare calitativ sau care utilizau pentru prepararea mâncărurilor materii prime necorespunzătoare calitativ, chiar alterate.
Astfel, la Centrul de Agrement Zabala - Tabăra Csipkes (Direcţia Judeţeană pentru Tineret Covasna) inspectorii ANPC au găsit salam cu şuncă cu semne organoleptice evidente de alterare.
"Produse alimentare cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depăşită s-au găsit la Hotel Piatra Craiului (carne), Campusul Fundaţiei Sfântu Sava Bişoca, judeţul Buzău (salam vegetal, cârnaţi vegetali, muştar, ketchup, pate de ficat, cârnaţi cabanos), SC Nora Exclusiv SRL Sibiu (orez prefiert, expirat de 45 zile, pastă de ardei iute expirată de 210 zile). Nerespectarea temperaturilor de depozitare impuse de producător s-a constatat la Campusul Fundaţiei Sfântu Sava Bişoca, judeţul Buzău, unde cârnaţii erau păstraţi sub formă congelată, respectiv la temperatura de -18ºC, deşi producătorul impunea păstrarea la temperaturi de refrigerare. Spaţii frigorifice fără înregistrarea temperaturii au fost depistate la Centrul de Vacanţă Oglinzi, Târgu Neamţ şi tot aici s-a constatat lipsa spaţiului frigorific distinct pentru păstrarea probelor din mâncărurile servite", se mai arată în comunicat.
Lipsa informării consumatorilor a fost o altă neregulă constatată de către echipele de control, neetichetarea produselor constatîndu-se la Hotel Piatra Craiului (carne), Centrul de Agrement Arieşeni, judeţul Alba (burtă de vită prefiartă) şi la o pensiune din judeţul Timiş (pulpă de porc), la Centrul de Vacanţă Oglinzi, Târgu Neamţ, precum şi la SC Nora Exclusiv SRL Sibiu.
"La Centrul de agrement Zabala - Tabăra Csipkes, judeţul Covasna, Satul de Vacanţă IC Ponor Padiş, judeţul Cluj, Unitatea Noul Săsesc, judeţul Sibiu, Tabăra Dunărica Zimnicea, Teleorman şi Tabăra Salatruc, judeţul Bacău nu era afişată lista-meniu cu preparatele culinare oferite elevilor în ziua respectivă. Neînscrierea datei durabilităţii minimale s-a constatat la produsele cotlet, ceafă şi pulpă de porc congelate, găsite pe stoc la Centrul de Agrement Arieşeni, judeţul Alba", informează ANPC.
Inspectorii au mai descoperit şi abateri privind legalitatea funcţionării. Astfel, lipsa autorizaţiei sau avizului de funcţionare eliberat de Autoritatea Naţională pentru Tineret s-a constatat la Centrul de Agrement Arieşeni, la Tabăra Noul Săsesc, la Tabăra Şcolară Moneasa şi Tabăra Şcolară Casoaia, ultimele două aparţinând Direcţie Judeţene pentru Tineret Arad.
Cabana Turistică Gura Râului Zărneşti şi Pensiunea Mis Sohodol din judeţul Braşov nu deţineau autorizaţia sau avizul de funcţionare eliberat de Autoritatea Naţională pentru Tineret, aceasta fiind în curs de avizare.
Depăşirea locurilor admise prin certificatul de clasificare s-a constatat la Pensiunea Turistică Mestecăniş Sirnea, judeţul Braşov, care avea cazaţi 23 de copii în cele 10 locuri de cazare, aceştia fiind distribuiţi şi în camerele destinate familiei administratorului.
De asemenea, la Unitatea Păltiniş, deşi în certificatul de clasificare erau înscrise 50 de locuri de cazare (reprezentând trei locuri în cameră), s-a constatat că existau camere unde numărul de locuri ajungea la şase prin dispunerea de paturi suprapuse.
Alte abateri constatate în timpul verificărilor se referă şi la utilizarea de cântare pentru alimente neverificate metrologic, existenţa băuturilor alcoolice la barul cabanei, neafişarea Codului Unic de Înregistrare la Registrul Comerţului sau a denumirii firmei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban