ANPC: Amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli la ştranduri, piscine şi parcuri de distracţie

Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au dat amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli în unităţile de alimentaţie publică din incinta ştrandurilor, a piscinelor şi a parcurilor de distracţie, fiind găsite probleme în cazul a 66 % din unităţile verificate.

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului ANPC: Amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli la ştranduri, piscine şi parcuri de distracţie

ANPC: Amenzi de peste 800.000 de lei pentru nereguli la ştranduri, piscine şi parcuri de distracţie (Imagine: Laszlo Raduly/Arhiva Mediafax Foto)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat, în perioada 1 - 17 iulie, modul de respectare a conformităţii, calităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor vândute în chioşcurile şi unităţile de alimentaţie publică din incinta ştrandurilor, a piscinelor, a bazinelor de înot, precum şi în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere, precum şi respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta acestor unităţi.

Astfel, pentru neregulile constatate în perioada menţionată au fost aplicate 241 de amenzi, în valoare totală de 805.150 de lei.

Pentru a verifica modul de respectare a calităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor comercializate în chioşcurile şi unităţile de alimentaţie publică din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, precum şi în zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere, au fost fost controlaţi 401 operatori economici - 338 unităţi de alimentaţie publică şi 63 de unităţi din reţeaua comercială.

Potrivit ANPC, în cazul a 263 dintre operatorii economici verificaţi (aproximativ 66 la sută) au fost constatate probleme.

"A fost verificată, în total, o cantitate de peste 33 de tone de produse alimentare, din care aproximativ trei tone (adică 9,2 la sută) nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare", se arată în comunicatul transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Inspectorii au dispus oprirea definitivă şi scoaterea de la utilizare sau comercializare a 290 de kilograme de produse alimentare în valoare de 4.099 lei, din cauza faptului că erau improprii consumului, oprirea temporară de la comercializare sau utilizare a 1.102 kilograme de produse alimentare, în valoare de peste 21.300 lei, până la remedierea problemelor constatate şi aplicarea a 297 de sancţiuni - 150 de amenzi însumând 468.750 de lei şi 147 de avertismente.

Principalele abateri constatate se referă la utilizarea de materii prime sau vânzarea de produse expirate, la lipsa informaţiilor obligatorii (lipsa listei meniu, a ingredientelor şi a cantităţii nete a produselor preparate, lipsa preţurilor/unitate de măsură, lipsa afişării preţurilor şi a traducerilor), dar şi la depozitarea necorespunzătoare a produselor vândute şi a materiilor prime, precum şi lipsa monitorizării temperaturilor în spaţiile de depozitare.

În ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităţilor de închiriere echipamente de agrement, în parcurile de distracţie, debarcadere, au fost verificate 442 de puncte de lucru ale operatorilor economici, constatându-se abateri în cazul a 220 (50 la sută).

"Au fost aplicate 91 de amenzi în valoare totală de 336.400 lei şi 155 de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului la 38 de operatori economici până la remedierea neconformităţilor constatate", precizează reprezentanţii ANPC.

Principalele abateri constatate au fost: lipsa barei de susţinere la bazin, lipsa inscripţionării sau inscripţionarea ştearsă a adâncimii piscinei, lipsa recomandărilor şi avertismentelor privind eventuale riscuri, neafişarea listei tarifelor într-o formă lizibilă, la loc vizibil, neafişarea într-un loc vizibil a regulamentului de funcţionare a sălii de sport sau cel puţin a unui anunţ care să conţină un minimum de informaţii cu privire la echipamentul obligatoriu pentru accesul în sală, modul de utilizare, măsuri de securitate, riscuri previzibile.

Au mai fost aplicate sancţiuni şi pentru neinscripţionarea cu datele de identificare a importatorului în Uniunea Europeană, cu principalele caracteristici tehnice, limita de vârstă, de greutate, număr maxim de utilizatori simultan, marcaj european de conformitate CE a echipamentelor de agrement destinate copiilor, pentru lipsa dovezilor dezinfectării obiectelor de joacă pentru copii, dar şi pentru lipsa regulamentelor de funcţionare, lipsa panourilor de avertizare şi a modului de utilizare a echipamentelor.

"Modalitatea de petrecere a timpului liber trebuie să respecte câteva reguli clare. Noi, consumatorii trebuie să ţinem cont de regulamentele de funcţionare, de indicaţiile cu privire la limita de vârstă, greutate, de numărul maxim de utilizatori, de modul de utilizare, dar şi de măsurile de securitate şi de riscurile previzibile. Ne dorim ca puţinul timp liber de care dispunem să fie unul petrecut în siguranţă alături de cei dragi", a declarat preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

Totodată, el a precizat că sfătuieşte consumatorii să sesizeze eventualele probleme la ANPC sau la structurile teritoriale din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici