ANPC, control în panificaţie: Nereguli la 644 dintre cei 745 de operatori verificaţi

644 dintre cei 745 de operatori din domeniul comercializării pâinii, verificaţi în luna iunie de inspectorii ANPC, nu au respectat prevederile din domeniul protecţiei consumatorilor.

Urmărește
310 afișări
Imaginea articolului ANPC, control în panificaţie: Nereguli la 644 dintre cei 745 de operatori verificaţi

ANPC, control în panificaţie: Nereguli la 644 dintre cei 745 de operatori verificaţi

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivelul întregii ţări, în perioada 10-21 iunie, o campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul comercializării, etichetării, prezentării şi publicităţii pâinii şi produselor de morărit şi panificaţie.

În ceea ce priveşte pâinea şi produsele de panificaţie, au fost controlaţi 745 operatori economici, 644 dintre aceştia nerespectând prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au dat 560 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei, 297 avertismente şi au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 12 tone de pâine şi produse de panificaţie în valoare de peste 80.000 lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 2,7 tone de pâine şi produse de panificaţie până la remedirea deficienţelor de etichetare.

Printre abaterile constatate se numără comercializarea unor produse expirate, lipsa inscripţionării sau înscrierea eronată, pe etichetă, a datei durabilităţii minimale, vânzarea unor produse cu ambalaje deteriorate, comercializarea unor produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele din care sunt compuse produse, folosirea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul serviciilor prestate sau nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, producere şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie.

În ceea ce priveşte produsele de morărit, au fost controlaţi 184 operatori economici, iar la 112 dintre aceştia s-au înregistrat nereguli.

Au fost date 94 amenzi contravenţionale în valoare de peste 500.000 lei şi s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 5 tone de produse şi oprirea temporară de la comercializare a circa 1,2 tone de produse pentru deficienţe de etichetare.

Au fost depistate, printre altele, produse infestate cu insecte, expirate, cu ambalaje deteriorate sau cu deficienţe de etichetare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici