ANPC: sfaturi pentru părinţi la achiziţionarea rechizitelor şi uniformelor şcolare

ANPC recomandă părinţilor să cumpere rechizitele şi uniformele şcolare numai din magazine specializate, care eliberează documente de cumpărare, în cazul în care apar probleme.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului ANPC: sfaturi pentru părinţi la achiziţionarea rechizitelor şi uniformelor şcolare

Directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, Paul Anghel, a publicat sfaturi utile la achiziţionarea rechizitelor, uniformelor şcolare şi a altor produse textile necesare şcolarilor:

- Foarte important este să achiziţionaţi, atât produsele textile, cât şi rechizitele numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care veţi avea nevoie în cazul depunerii unei reclamaţii.

- Înainte de a lua decizia de cumpărare, părinţii trebuie să examineze cu atenţie produsele textile, după cum urmează:

- să acorde o atenţie deosebită la achiziţionarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute

- eticheta oricărui produs trebuie să menţioneze compoziţia fibroasă a acestuia, respectiv denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre; în cazul în care produsul are şi căptuşeală, compoziţia acesteia tebuie precizată în mod expres

- orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, montată/cusută în interiorul produsului

- instrucţiunile de întreţinere trebuie să acopere toate tratamentele, în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat)

- la îmbrăcămintea pentru copii, acele capete libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcţionale şi centurilor de înnodat sau eşarfelor cu nod nu trebuie să conţină ornamente tridimensionale sau noduri şi trebuie protejate împotriva destrămării, de exemplu prin topire la cald sau prin cusătura de întărire; capetele pot fi dublate sau pliate cu condiţia să nu determine apariţia riscului de a se agăţa

- dispozitivele de blocare nu trebuie utilizate decât pe cordoanele glisante fără capete libere sau pe cordoane decorative

- la îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri (cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani), cordoanele funcţionale şi găicile de ajustare nu trebuie să aibă o lungime mai mare de 75 mm la fiecare capăt şi nu trebuie realizate din materiale elastice, cu excepţia bretelelor de umăr şi a bretelei de susţinere în jurul gâtului

- lungimea cordoanelor decorative nu trebuie să depăşească 75 mm la fiecare capăt, inclusiv orice accesoriu cum ar fi un dispozitiv de blocare şi că acele cordoane decorative nu trebuie realizate din cordoane elastice

- îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri, cu bretea de susţinere în jurul gâtului, trebuie realizată fără capete libere în zona glugii şi a gâtului.

„Acordaţi atenţie simbolurilor de pe etichetă referitor la procedeele de curăţare a hainei. De exemplu, dacă eticheta indică o curăţare chimică, este mai bine să refuzaţi astfel de haine pentru copil, deoarece substanţele chimice utilizate pentru curăţarea produsului pot fi dăunătoare pentru sănătatea elevului”, scrie Anghel.

Potrivit acestuia, uniformele şcolare din materiale ca bumbacul şi inul sunt cele mai recomandate pentru toamnă şi primăvară, lână şi caşmir pentru anotimpul de iarnă. Forma cu conţinutul de fibre sintetice poate fi mai ieftină - este unicul avantaj pe care îl prezintă. Fibrele sintetice nu permit pielea să respire, ca urmare se încalcă schimbul termic şi copilul începe să transpire, ceea ce poate duce la hipotermie şi apariţia răcelii.

Mai mult ca atât, fibrele sintetice pot duce la alergii, deoarece sinteticele atrag praf, murdărie şi diverse microorganisme care afectează mucusul copilului şi pot provoca erupţii. Sinteticul contribuie, de asemenea, la acumularea de electricitate statică, care afectează sistemul nervos al copilului, provocând iritaţii şi oboseală rapidă.

Îmbrăcămintea şcolară nu trebuie să emită un miros înţepător. Prezenţa unui miros neplăcut poate indica conţinutul de substanţe chimice dăunătoare sau chiar periculoase folosite la vopsirea ţesăturilor.

În ce priveşte rechizitele şcolare (caiete de diferite tipuri, penare, carioci, pixuri, radiere, seturi de markere colorate, acuarele, blocuri de desen, truse geometrice, învelitori caiete şi cărţi) şi ghiozdanele sau rucsacurile, acestea trebuie să fie însoţite de elemente de identificare şi caracterizare traduse în limba română, respectiv denumire producător/importator sau distribuitor şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere, după caz.

În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii trecuţi, comisarii ANPC au identificat la comercializare produse neconforme, după cum urmează:

rechizite (carioci, pixuri, radiere) fără traducerea în limba română a elementelor de caracterizare

uniforme şcolare fără etichete de produs care să conţină principalele elemente de identificare şi caracterizare (lipsa compoziţie fibroasă şi instrucţiuni de întreţinere)

ghiozdane şcolare fără etichete care să conţină principalele elemente de identificare şi caracterizare

seturi de markere colorate având data durabilităţii minimale depăşită

acuarele fără documente de calitate, blocuri de desen la care s-a constatat că nu respectau condiţiile declarate în sensul că pe copertă se declara că au 20 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că produsul conţinea 10 file/A4 albe si 1 fila roz, caiete de matematică la care s-a constatat că nu respectau condiţiile declarate, în sensul ca pe copertă se declara că au 96 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat ca produsul conţinea 85 file/A4.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici