- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANPC va analiza reclamaţiile la creditele date până în iunie 2010 pe baza legilor anterioare OUG 50
Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor (ANPC) va analiza reclamaţiile privind creditele în derulare acordate înaintea intrării în vigoare a OUG 50, la 21 iunie 2010, pe baza legilor anterioare actului normativ privind împrumuturile consumatorilor.
"Reclamaţiile primite după data intrării în vigoare a OUG 50/2010 şi care fac referire la contracte aflate în derulare vor fi analizate şi soluţionate de ANPC în baza OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii sau Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi si consumatori", potrivit unui comunicat al ANPC.
Pe de altă parte, Autoritatea sfătuieşte persoanele care nu sunt informate cu privire la conţinutul actului adiţional propus de bancă odată cu apariţia OUG 50/2010 să solicite creditorului o copie a respectivul act.
"Dacă prevederile actului adiţional emis de creditor nu vă convin, transmiteţi acestuia o notificare scrisă de refuz (depuneţi notificarea la registratura creditorului cu număr de înregistrare sau trimiteţi prin poştă o scrisoare cu confirmare de primire). Refuzul actului adiţional are ca efect revenirea la prevederile anterioare ale contractului de credit, cu excepţia, dacă e cazul, a clauzelor privind rambursarea anticipată", potrivit comunicatului ANPC.
Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, consideră că legea privind adoptarea OUG 50 este un punct de referinţă privind activitatea de creditare în România, iar consumatorii au obţinut un grad ridicat de protecţie în raporturile cu creditorii şi o mai mare libertate de a alege.
"Suntem convinşi că ridicarea barierelor privind rambursarea anticipată şi presiunea concurenţei vor crea în scurt timp premisele ca marea majoritate a consumatorilor, inclusiv cei care au contracte în derulare, să poată beneficia de condiţii mai avantajoase de creditare", afirmă Cerbulescu.
OUG 50/2010 a fost adoptată de Guvern în luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
ANPC a extins în cadrul proiectului prevederile directivei europene, astfel încât noile reglementări să fie aplicate contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice, până în luna septembrie, contractele încheiate cu clienţii prin acte adiţionale. În cazul în care clienţii băncilor nu au semnat actele adiţionale, acestea au fost considerate acceptate tacit.
Ordonanţa a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern, dar FMI şi UE au condiţionat acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by de modificarea actului normativ, în sensul neaplicării prevederilor pentru creditele în derulare.
Astfel, Camera Deputaţilor a decis în luna decembrie modificarea mai multor articole astfel încât doar anumite articole să fie aplicate împrumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi prevederile conform cărora creditorul poate refinanţa creditul în condiţiile noilor oferte dacă titularul de credit este bun platnic.
Totodată, Camera Deputaţilor a decis ca actele adiţionale emise de creditori care au fost semnate de clienţi să rămână în vigoare. Consumatorii care nu au semnat actele adiţionale au dreptul să solicite creditorului anularea respectivului act adiţional, în termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii pentru aprobarea OUG 50/2010.
Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO