ANRE: Populaţia va plăti cu 2,5% mai mult pentru gaze de la 1 iulie deoarece cresc volumele importate

Populaţia şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat miercuri preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Nicule Havrileţ.

Urmărește
615 afișări
Imaginea articolului ANRE: Populaţia va plăti cu 2,5% mai mult pentru gaze de la 1 iulie deoarece cresc volumele importate

ANRE: Populaţia va plăti cu 2,5% mai mult pentru gaze de la 1 iulie deoarece cresc volumele importate (Imagine: Dumitru Matius/Mediafax Foto)

El a arătat că importul mai mare pentru luna iulie creşte ponderea gazelor aduse din Rusia în coşul de consum, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie.

Creşterea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a menţionat şeful ANRE.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

În opinia ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, exprimată în luna mai, pentru companii creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune.

Luna iulie va aduce şi scumpirea energiei electrice, întrucât ANRE va recunoaşte în facturi costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu impozitul pe construcţiile speciale. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an. Prima tranşă din taxă a fost plătită până la 26 mai, iar a doua are ca termen data de 25 septembrie.

Hidroelectrica trebuie să plătească în acest an 163 milioane de lei impozit pe construcţiile speciale, în timp ce costurile pentru Nuclearelectrica sun evaluate la 89,4 de milioane de lei.

Guvernul estimează că încasările din taxa pe stâlp vor totaliza 1,5 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici