- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.02.2017, 13:49)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ansamblul monumental "Prinţul Rainier III de Monaco" - Traseul unui monument de 8,5 milioane de lei
Realizarea ansamblului monumental "Prinţul Rainier III de Monaco" a fost demarată în anul 2011, când primar al Capitalei era Sorin Oprescu. Ulterior, finanţarea a fost sistată, procedurile fiind reluate abia în 2014. Costurile sunt estimate la 8,5 milioane de lei.
Urmărește
5536 afișări
Ansamblul monumental "Prinţul Rainier III de Monaco" - Traseul unui monument de 8,5 milioane de lei (Imagine: Ovidiu Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)
Procedurile pentru realizarea monumentului au fost demarate în anul 2011. În luna iunie, Guvernul, condus la acea dată de Emil Boc, a emis Hotărârea numărul 649, care prevedea alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară pentru plata unor arierate, a unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi pentru finanţarea unor obiective de investiţii ale unităţilor administrativ – teritoriale, printre care se număra şi suma de 300.000 lei, alocată municipiului Bucureşti pentru monumentul „Prinţul Rainier III de Monaco”. Această statuie era menită să reprezinte un simbol al artei circului, şi urma să fie amplasată pe aleea din faţa Circului Globus, din Capitală. În plus, era şi un tribut adus celui care a transformat circul în artă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
La o lună distanţă de la această Hotărâre de Guvern, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a emis hotărârea numărul 152/27.07.2011, prin care a inclus în bugetul propriu suma alocată de Executiv pentru monument. Primăria Municipiului Bucureşti, care era condusă în acel moment de Sorin Oprescu, a completat, prin intermediul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), această sumă cu 568.000 lei din bugetul local. În acelaşi an, a fost organizat un concurs public de soluţii, al cărui câştigător a fost sculptorul Ionel Stoicescu, cel care a propus ca, pe lângă statuia propriu-zisă, să fie adăugate alte şapte elemente sculpturale care să întărească simbolistica artei circului.
În luna decembrie 2011 a fost realizată statuia din bronz a Prinţul Rainier III de Monaco, în valoare de 868.000 lei, dar finanţarea pentru restul lucrării a încetat inexplicabil. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis să nu mai dea bani pentru acest ansamblu monumental, astfel că statuia deja realizată a ajuns să zacă într-un depozit.
"A durat, în primul rând, din motive independente de artist. Eu am lucrat în toată perioada asta, cu emoţia rămasului cu lucrările în ghips în atelier, cu lucrări turnate parţial în bronz, pentru că dacă se lua decizia de a nu se face, clar nu trebuia început. Dacă se lua decizia de a se face din alte materiale mai ieftine, era caraghios, nu se putea. După ce s-a terminat cu concursul, s-a stabilit forma plastică a lucrării, s-au făcut machete, s-a primit avizul de la minister, s-a început lucrul şi au fost momente în care bugetul primăriei nu a prevăzut, sau nu s-a aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) suma necesară. Au fost situaţii complicate în care s-au schimbat directori din primărie în timpul în care lucrarea era în desfăşurare", a declarat sculptorul Ionel Stoicescu în cadrul unui interviu acordat MEDIAFAX.
O altă problemă a apărut după ce deja o parte din bani fuseseră alocaţi şi se începuse realizarea sculpturilor. Autorităţile locale au constatat că nu pot monta acest ansamblu monumental în locul pe care l-au ales fiindcă în subteran sunt conducte de gaze, de termoficare şi cabluri electrice de mari dimensiuni, care ar fi trebuit toate relocate, pe banii primăriei, iar costurile ar fi fost enorme. Astfel, s-a decis ca sculpturile să nu mai fie amplasate în faţa Circului Globus, ci în parcul din spatele acestuia.
"Toate lucrurile costă şi o să coste în continuare. Chiar e ofensator. Eu îmi fac lucrarea pe o ofertă iniţială, care este acceptată de iniţiatorul proiectului şi fac eforturi să nu, aproape că nici nu pot să schimb costurile, chiar dacă ele se transformă independent de voinţa mea. Sunt patru ani de muncă efectivă la lucrare, şi azi se lucrează, şi nu lucrez singur, lucrez cu ei şi costurile astea se adună. Le evaluezi iniţial, faci eforturi şi administrezi fondurile, şi e greu pentru că nu poţi depăşi bugetul iniţial, deşi structura lui s-a modificat funadmental. Pentru artişti e important ca lucrările să fie plătite şi să fie plătite bine. Când lucrezi sau când execuţi o lucrare pentru domeniul public, pentru spaţiul public, ea e cerută de comunitate şi trebuie suţinută şi financiar, că nu poţi să o faci fără", a mai precizat Stoicescu.
În luna iulie 2014, când în continuare la conducerea Primăriei Generale a Bucureştiului era Sorin Oprescu, AMPT a semnat, cu acelaşi artist, un nou contract, pentru realizarea „Ansamblului monumental Prinţul Rainier III de Monaco”, prin care statuii iniţiale i se adăugau şapte elemente figurative statuare din bronz, în valoare de 5.050.000 lei şi arena soclu din granit, în valoare de 1.800.000 lei. Preţul final al lucrării artistice s-a stabilit, astfel, la 8.494.000 lei, TVA inclus.
Aşadar, după aproape trei ani în care administraţia locală nu a mai alocat niciun leu pentru acest ansamblu monumental, în luna octombrie 2014 s-au dislocat din bugetul PMB 500.000 lei, pentru faza I de realizare, iar două luni mai târziu alţi 2.901.600 lei, pentru faza a II-a. În 2015 s-au achitat alte patru etape de realizare a monumentului, astfel, în iulie s-au plătit 620.000 lei, în august 824.600 lei, în octombrie 204.600 lei, iar în decembrie 1.090.704 lei.
În toamna anului 2015, Sorin Oprescu a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită, astfel că a fost înlocuit, în 15 septembrie, de Ştefănel Dan Marin, care, la rândul său, a fost înlocuit după două luni de interimat de Răzvan Sava. Acesta din urmă a aprobat în luna iunie, 2016, la final de mandat, alocarea sumei de 1.320.000 lei pentru realizarea primei faze a arenei soclu, pe care urmau să fie amplasate sculpturile. În luna noiembrie 2016, după ce mandatul de Primar General a fost preluat de Gabriela Firea, aceasta a acceptat alocarea sumei de 480.000 lei pentru faza a doua a arenei soclu.
În acest moment, toate elementele structurale ale ansamblului monumental sunt finalizate. Primăria Generală a Capitalei trebuie să mai achite 360.000 lei pentru transportul componentelor artistice pana la amplasament, în Parcul Circului, montarea acestora şi realizarea socului pentru statuia Prinţului Rainier III de Monaco.
Lucrarea este menită să scoată în evidenţă lumea circului şi să aducă, totodată, tribut prinţului Rainier III de Monaco, cel care a transformat clovneriile, scamatoriile, dresura de animale şi acrobaţiile în artă şi spectacol. Ansamblul sculptural va avea aspectul unui circuit de skate-boarding, pe care copiii şi admiratorii operei se vor putea căţăra.
"Opera trebuie atinsă, sculptura trebuie să facă parte din viaţa noastră, nu trebuie admirată de la depărtare ci cât mai aproape cu putinţă. Copiii se vor putea căţăra pe aceste sculpturi, se vor putea da cu skateboardul sau cu rolele pe elefantul uriaş care va sta culcat, se vor putea aşeza în braţele acrobaţilor, iar în tot acest timp prinţul Rainier III de Monaco se va afla în afara scenei şi îşi va aplauda opera” a completat autorul sculpturilor.
Artistul aşteaptă în acest moment autorizaţiile de Primăria Sectorului 2 şi de la companiile de utilităţi pentru a începe amenajarea "arenei soclu", un disc cu diametru de 14 metri pe care vor fi montate cele şapte personaje de circ, iar în lateralul acestui disc va amplasată statuia prinţului Rainier III de Monaco. Ansamblul monumental, care trebuia iniţial să fie amplasat pe aleea din faţa Circului Globus, din Bucureşti, va fi amenajat în parcul din spatele circului de stat.
Amplasarea şi inaugurarea sunt estimate de Primăria Generală a Capitalei pentru luna iulie 2017, dar sculptorul Ionel Stoicescu precizează că, cel mai probabil, abia în toamnă ansamblul monumental va putea fi montat, dacă finanţările vor veni la timp şi dacă cele 11 avize ale instituţii din administraţia locală şi ale companiilor de utilităţi nu vor întârzia.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe