ANSVSA: Activitatea a 32 de automate de lapte alimentate de la ferme, suspendată

Un număr de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din producţia unor ferme, a fost suspendată în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA).

Urmărește
1117 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: Activitatea a 32 de automate de lapte alimentate de la ferme, suspendată

ANSVSA: Activitatea a 32 de automate de lapte alimentate de la ferme, suspendată (Imagine: Shutterstock)

Precizarea ANSVSA vine după în presă au apărut informaţii privind suspendarea activităţii a 300 astfel de automate.

"Numărul de 300 de automate cu activitate suspendată, menţionat în mass-media, nu este real, având în vedere că numărul total al automatelor pentru distribuirea laptelui existente în România este de 335, iar rezultatele parţiale ale centralizării datelor arată că a fost suspendată activitatea unui număr de 32 de astfel de automate", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de ANSVSA.

Potrivit sursei citate, automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din producţia unor ferme. În cazul în care există suspiciuni de depăşire a limitei de aflatoxină M1 pentru o fermă, laptele provenind de la aceasta fermă este oprit de la livrare şi comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obişnuit lapte, explică ANSVSA.

În acelaşi context, arată ANSVSA, comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum. "Este o măsură de prevenire a pătrunderii pe piaţă a unor produse care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, care se aplică de Autoritate, conform prevederilor legale", se menţionează în comunicat.

ANSVA mai informează că acţiunea de control dispusă pentru laptele materie primă este în curs de finalizare şi a vizat ferme, centre de colectare, unităţi de procesare şi automate de distribuire a laptelui. Rezultatele acţiunii vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare, dupa finalizarea centralizării datelor de la nivel naţional.

Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, joi, că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României.

Mănăstireanu, care a preluat miercuri conducerea instituţiei, a mai precizat că la cele trei ferme unde a fost descoperit lapte cu aflatoxină în proporţie de peste 0,05 la sută (limita admisă), a fost înlocuit furajul administrat animalelor, de unde provine toxina, cu unul curat. În prezent, laptele produs la două dintre ferme are 0 la sută conţinut de aflatoxină, iar la cealaltă continuă monitorizarea, a mai spus Mănăstireanu.

Lapte cu aflatoxină peste limita admisă a fost depistat la trei ferme, două centre de colectare şi două centre de procesare, în urma controalelor demarate la nivelul tuturor unităţilor, de la cele de producţie la cele de procesare.

Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, la acel moment, fuseseră verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unităţi, rezultatul final al anchetei urmând să fie anunţat spre sfârşitul săptămânii viitoare.

Ancheta a fost demarată după ce, în 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici