ANSVSA continuă investigarea cazurilor de botulism

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală continuă investigaţiile în cazurile de botulism înregistrate la persoane din mai multe judeţe, în cel din Bistriţa-Năsăud rezultatele analizelor de laborator pe probele de alimente fiind negative.

Urmărește
3 afișări

Potrivit unui comunicat de marţi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din probele serologice prelevate de la copilul de 13 ani din Focşani a fost pusă în evidenţă prezenţa toxinei botulinice de tip B, care se găseşte în special în produse şi preparate pe bază de fructe şi/sau legume.

Pentru cazul bărbatului de 45 de ani din Vrancea şi a familiei din Galaţi, analizele serologice pentru confirmarea diagnosticului de botulism nu sunt finalizate. După notificare,Direcţiile de Sănătate Publică şi pentru Siguranţa AlimentelorVrancea şi Galaţi au demarat imediat ancheta epidemiologică.

În toate cazurile, Autoritatea a urmat aceeaşi procedură. După notificarea primită din partea Direcţiei de Sănătate Publică, prin structurile judeţene ale Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, a început ancheta epidemiologică. Această investigaţie urmăreşte să identifice alimentele incriminate în apariţia bolii, condiţiile de depozitare, preparare şi consum. După stabilirea traseului urmat de produs, se identifică reţeaua de distribuţie şi alimentele din lotul suspect, iar acestea sunt retrase de la comercializare, până la finalizarea analizelor de laborator a probelor recoltate din lotul respectiv.

Luni, Institutul Cantacuzino a confirmat că cei doi copii de şapte şi opt ani şi tatăl acestora din Galaţi, precum şi bărbatul din Vrancea internaţi, săptămâna trecută, la Institutul Matei Balş din Capitală au botulism.

Profesorul Adrian Streinu Cercel, de la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", a declarat că băiatul de opt ani din Galaţi, adus, marţea trecută, la institut, în stare foarte gravă - a fost detubat, starea lui fiind vizibil ameliorată. Potrivit lui Streinu Cercel, starea celorlalţi trei pacienţi este staţionară.

Un bărbat din Bistriţa-Năsăud a fost internat, în 15 mai, cu diagnosticul botulism, el contactând boala după ce a mâncat ton dintr-o conservă provenită din Thailanda. Ulterior, au mai apărut suspiciuni de botulism şi în judeţul Vrancea, la un copil de 13 ani şi la un bărbat de 45 de ani.

La Galaţi, în cursul săptămânii trecute, au apărut trei suspiciuni de botulism, la un bărbat şi la doi dintre copiii acestuia, în vârstă de şapte, respectiv opt ani. În toate cazurile, apariţia primelor simptome a fost legată de consumul de peşte din conserve, toţi pacienţii consumând ton din conserve fie aduse din Thailanda, fie produse în ţară, la Tulcea.

În urma apariţiei acestor cazuri, autorităţile sanitar-veterinare au declanşat controale în magazine din mai multe judeţe, de unde au fost retrase de la vânzare mii de conserve de ton provenite din Thailanda.


 

 


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici