ANSVSA, Ministerul Agriculturii si ANPC cer date suplimentare Comisiei Europene si marilor reţele comerciale în SCANDALUL "standardelor duble" ale producătorilor

ANSVSA participă alături de Ministerul Agriculturii şi ANPC la grupul de lucru pentru verificarea unei posibile diferenţe de calitate a produselor vândute pe piaţa est-europeană şi cea vestică, prima măsură decisă fiind solicitarea de date suplimentare Comisiei Europene şi marilor reţele comerciale.

Urmărește
1979 afișări
Imaginea articolului ANSVSA, Ministerul Agriculturii si ANPC cer date suplimentare Comisiei Europene si marilor reţele comerciale în SCANDALUL "standardelor duble" ale producătorilor

ANSVSA, Ministerul Agriculturii şi ANPC cer date Comisiei Europene în SCANDALUL „standardele duble” ale producătorilor (Imagine: Adrian Boioglu/ Foto Mediafax)

"ANSVSA acţionează în contextul măsurilor dispuse de autorităţile competente din Ungaria, Cehia şi Slovacia, de verificare a unei posibile diferenţe de calitate a produselor comercializate pe piaţa est-europenă şi cea vestică (produse alimentare, produse de curăţenie etc.). În această dimineaţă, preşedintele instituţiei, dr. Geronimo Brănescu a purtat discuţii cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Bogdan Pandelică, în urma cărora s-a constituit un grup de lucru, în vederea stabilirii unui plan de măsuri comun. În cadrul acestui plan de măsuri, s-a decis ca fiecare entitate menţionată să ia măsuri, în domeniul său de activitate, conform atribuţiilor specifice", potrivit unui counicat dde presă al Biroului de presă al ANSVSA, remis vineri seară MEDIAFAX.

Prima măsură decisă este cea de solicitare a unor date suplimentare privind posibila practică a dublului standard, atât de la Comisia Europeană, cât şi de la marile reţele comerciale.

"Urmează ca, după analizarea acestor informaţii în cadrul grupului de lucru, ANSVSA să se implice în activităţile de protejare a intereselor şi sănătăţii consumatorilor, prin acţiuni care vizează produsele alimentare, sub aspectul siguranţei alimentelor", potrivit sursei citate.

Liderii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a cere Uniunii Europene să ia măsuri împotriva companiilor alimentare care folosesc ingrediente inferioare în produsele destinate vânzării în statele membre mai sărace, scrie Reuters.

Statele „vor cere Comisiei să adopte măsuri legislative care să interzică aceste practici care umilesc oamenii şi creează două categorii de oameni”, a declarat premierul Slovaciei, Roberta Fico.

Fico a anunţat că liderii ţărilor din grupul Visegrad – Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia – vor discuta subiectul în Varşovia.

Grupuri de consumatori şi guverne susţin că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est faţă de aceleaşi bunuri vândute în Germania şi Austria.
Aceasta practică este, în prezent, permisă; Uniunea Europeană cere doar ca ambalajele să conţină o listă clară cu toate ingredientele.

Ministrul Agriculturii din Slovacia a prezentat, săptămâna trecută, rezultatele unor teste de laborator în care arată că jumătate din cele 22 de produse cumpărate în Bratislava diferă ca gust, aspect şi compoziţie faţă de produsele echivalente cumpărate din două oraşe austriece de peste graniţă.

Producătorii susţin că diferenţa în compoziţie este generată de gusturile locale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici