ANSVSA: Toxiinfecţia alimentară determinată de toxina botulinică nu a fost produsă de peşte

Cele şase persoane din judeţul Argeş, diagnosticate cu botulism, nu s-au îmbolnăvit din cauza consumului de peşte din conservă, rezultatul analizelor de laborator arătând că ar fi vorba despre alimente de origine animală sau vegetală conservate, informează ANSVSA.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: Toxiinfecţia alimentară determinată de toxina botulinică nu a fost produsă de peşte

ANSVSA: Toxiinfecţia alimentară determinată de toxina botulinică nu a fost produsă de peşte

Potrivit unui comunicat de miercuri, buletinul de analiză eliberat de către Institutul Cantacuzino evidenţiază faptul că cele şase persoane din judeţul Argeş diagnosticate cu botulism nu s-au îmbolnăvit din cauza consumului de peşte din conservă. Rezultatul investigaţiilor de laborator confirmă faptul că în acest episod, tipul de toxină botulinică identificat din serul pacienţilor a fost cel de tip B.

Tipurile A şi B sunt la originea îmbolnăvirilor care au drept cauză consumul de alimente de origine animală (carne la borcan, cârnaţi, şuncă, etc.) sau vegetală (fructe, legume proaspete sau sub formă de conserve, semiconserve şi conserve preparate în casă).

Tipul E este sursa îmbolnăvirilor cauzate de consumul de produse de origine acvatică, inclusiv peşte conservat (prin marinare, afumare, etc).

ANSVSA aşteaptă, miercuri, rezultatele celorlalte investigaţii cerute de preşedintele instituţiei pentru a dispune, în baza unor date certe, măsurile legale privind produsele sechestrate, se mai precizează în comunicatul instituţiei. De asemenea, Autoritatea a cerut structurilor din subordine extinderea ariei verificărilor şi pentru alte loturi de produse de acelaşi tip în scopul prevenirii apariţiei unor asemenea situaţii tragice.

Preşedintele ANSVSA Marian Zlotea a solicitat Ministerului Sănătăţii demararea unor investigaţii privitoare la modul în care ASP Argeş a realizat ancheta epidemiologică.

"Este inadmisibil ca pacientul să fie internat la Spitalul Judeţean Argeş şi, timp de şapte zile sa fie tratat pentru o cu totul altă afecţiune decât cea de care suferea. Cu o anchetă epidemiologică corectă, un diagnostic rapid şi corect, am fi luat mult mai repede măsurile care ţin de competenţa noastră", a declarat preşedintele ANSVSA.

Un adolescent de 14 ani din comuna argeşeană Stâlpeni şi mama sa sunt suspecţi de botulism, fiind trimişi, miercuri, de la Spitalul Judeţean din Piteşti la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, unde au fost spitalizaţi alţi şase bolnavi, unul dintre aceştia murind.

Citeşte şi:

A murit după ce a mâncat o conservă de peşte

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici