- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANT: Peste şase mii de copii au fost născuţi în ultimii doi ani după fertilizare in vitro
Peste şase mii de copii s-au născut în România, în ultimii doi ani, în urma procedurilor de fertilizare in vitro realizate la nivel naţional, potrivit datelor centralizate la nivelul Agenţiei Naţionale de Transplant, privind trasferul de embrioni femeilor cu probleme de fertilitate.
ANT: Peste şase mii de copii au fost născuţi în ultimii doi ani după fertilizare in vitro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Este vorba despre 6.363 de trasferuri de embrioni realizate în 2007 şi 2008 femeilor care nu puteau avea copii, potrivit datelor de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Transplant.
"Au fost cazuri în care organismele femeilor au rejectat embrionii. Cu certitudine că peste 6.000 de femei au adus pe lume copii după ce au fost supuse unei astfel de proceduri", a explicat, pentru MEDIAFAX, un medic embriolog.
Fostul ministrul al Sănătăţii Ion Bazac a semnat, în 23 septembrie, un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială, procedurile de reproducere umană intrând sub incidenţa traficului de celule umane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Asociaţia "SOS Infertilitatea", organism care reuneşe persoane cu probleme de fertilitate care, în regim de voluntariat, desfăşoară campania "Infertilitatea este o boală. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux", va protesta oficial pe lângă Ministerul Sănătăţii, cerând anularea în regim de urgenţă a acestui ordin.
"De asemenea, solicităm crearea în România a unui cadru legislativ coerent, care să împiedice excesele şi experimentările în domeniul reproducerii umane asistate medical şi solicităm elaborarea de politici publice din partea Ministerului Sănătăţii în domeniul infertilităţii, care să asigure dreptul de accces la tratament pentru cuplurile infertile.
"«SOS Infertilitatea» a aflat cu stupoare ca prin Ordinul 1.156 din 23 septembrie 2009 al Ministerului Sănătăţii procedurile de reproducere umană asistată medical - respectiv inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro - nu mai pot fi efectuate în România de către clinicile, publice sau private, care se autofinanţează. Prin excepţie de la prevederile art. 158 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, unităţile publice sau private autorizate de Agenţia Naţională de Transplant sau de Ministerul Sănătăţii pot obţine profit pentru organizator. Este eliminat, ceea ce foarte probabil va conduce la sistarea procedurilor de reproducere umana asistată medical în clinicile care se autofinanţează", potrivit unui comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Membrii organizaţiei mai arată că în cele mai multe dintre ţări ale Uniunii Europene există politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajută cuplurile infertile să poată avea copii sunt finanţate din bugetul asigurarilor sociale.
În schimb, în România cuplurile infertile, cărora oricum statul român nu le oferea niciun ajutor, acum li se blochează accesul la aceste proceduri chiar şi în clinicile la care erau dispuşi să plătească.
"SOS Infertilitatea" a condamnat public practicile privind comercializarea de ovocite, descoperite recent în anumite clinici, şi a subliniat încă odată, în acel context, cât de mare nevoie are România de o lege în domeniul atât de sensibil al reproducerii umane asistate medical - unul din obiectivele pentru care Asociaţia militează.
"Însă, prin acest ordin, nu se interzice comercializarea de celule umane - fapt deja interzis şi pedepsit de legislaţia în vigoare din România -, ci se interzice obţinerea de profit în urma realizării procedurilor de reproducere umană asistată medical. În consecinţă, unităţile medicale publice şi private care practicau inseminări artificiale şi fertilizari in vitro nu mai sunt motivate să îşi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nici măcar dacă sunt dispuse să plătească nu îşi mai pot realiza visul de a avea un copil în România", a precizat sursa citată.
Conducerea asociaţiei este convinsă că, dacă nu se va reveni pentru modificarea ordinului, cuplurile care îşi doresc un copil vor apela la clinicile din străinătate pentru fertilizare.
Astfel, salariile şi creditele bancare ale cuplurilor infertile din România vor constitui profitul clinicilor din străinătate, de pildă, în Ungaria, unde, de altfel, cetăţenii maghiari beneficiează de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, plătite de către asigurarile de sănătate la care cotizează.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10