Antal Attila, viceprimar Miercurea Ciuc: E o invenţie că primarul Kalman a primit 10.000 euro lunar

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc Antal Attila susţine că afirmaţia potrivit căreia primarul Raduly Robert Kalman, cercetat pentru corupţie, a primit 10.000 de euro lunar de la firma City Parking este o "invenţie şi o defăimare".

Urmărește
473 afișări
Imaginea articolului Antal Attila, viceprimar Miercurea Ciuc: E o invenţie că primarul Kalman a primit 10.000 euro lunar

Primarul Raduly Robert Kalman (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"S-au cerut toate documentele privind contractele şi acţiunile financiare către ei (către firma City Parking - n.r.). Am predat hotărârile de consiliu şi contractul care este arhicunoscut. Ceea ce pot să spun e că aici nu s-au căutat 10.000 de euro şi nici nu s-au găsit. Noi despre alte lucruri am vorbit cu DNA şi consider că asta este o invenţie a unora care au concursul presei pentru a vehicula astfel de informaţii, dar noi nu avem cum să clarificăm aceste lucruri. Dacă, totuşi, există un sâmbure de adevăr în acest context, atunci o să apară din lucrările profesioniştilor, dar deocamdată este o defăimare", a declarat viceprimarul Antal Attila, joi, într-o conferinţă de presă.

Viceprimarul Antal a precizat că la sediul Primăriei Miercurea Ciuc "nu s-au făcut audieri, doar s-au cerut documente", percheziţiile DNA de miercuri durând aproximativ 12 ore.

"În jur de 6.500 de pagini au fost copiate, înregistrate şi preluate cu proces-verbal, în vederea desfăşurării acţiunii judiciare care este în curs. De asemenea, au fost percheziţii şi la birourile domnului viceprimar (Szoke Domokos - n.r.) şi domnului primar (Raduly Robert Kalman - n.r.), de acolo au fost ridicate documente", a spus Antal.

El consideră că acuzaţiile la adresa conducerii Primăriei Miercurea Ciuc apărute în presă sunt defăimătoare şi a menţionat că, rolul jurnaliştilor este să "împărtăşească realitatea", şi nu acuze, care, "câteodată nu se confirmă nici după 24 ore".

"Cât au fost aici (la sediul primăriei - n.r.), domnul primar şi domnul viceprimar nu au fost acuzaţi de DNA de nicio faptă, oficial nu au fost acuzaţi. În comunicatul DNA, apărut pe pagina de internet, se vede foarte clar că ceea ce a apărut în presă şi a fost vehiculat nu se regăseşte în mare parte. Nu consider că acele acuze, pe care le consider grave şi deocamdată le calific ca şi defăimare, nu înseamnă că într-o zi nu vor fi capete de acuzare. Dar, în momentul de faţă, DNA nu a cuprins în comunicat şi în materialul de lucru acele acuze", a precizat Antal Attila.

Viceprimarul a detaliat unele dintre aspectele prezentate în articolele de presă şi în comunicatul DNA şi a dat explicaţii în ceea ce priveşte acuzaţiile legate de favorizarea de către viceprimarul Szoke Domokos a unei firme care a fost, de fapt, singurul candidat la o licitaţie, precum şi cu privire la supraevaluarea finanţării lucrărilor la un parc din oraş.

"La această lucrare, nu se ştie dacă din rea-voinţă sau nu, s-a strecurat o eroare. În decont, la unitatea de măsură, precum şi la alte devize, la capătul tabelului ori e dat în lei ori în mii lei, în metri pătraţi sau suta de metri pătraţi. Şi la un articol de deviz, unitatea de măsură era dată suta de metri pătraţi şi, astfel, metri pătraţi reali s-au socotit de o sută de ori. Această scăpare a fost sesizată de Curtea de Conturi, care a verificat deconturile, a observat această greşeală, noi am constatat ori că am fost păcăliţi ori am fost duşi şi noi în eroare. Oricum, în cursul controlului Curţii de Conturi, suma a fost recuperată, deci din punct de vedere al prejudiciului această temă era deja un subiect încheiat", a explicat Antal Attila, adăugând că viceprimarul Szoke nu se poate apăra doar la un singur cap de acuzare, şi anume la "folosirea maşinii în scopuri personale".

Antal Attila a opinat că informaţiile vehiculate de presă în ultimele două zile provin, cel mai probabil, din denunţuri anonime care sunt preluate de presă, inclusiv de cea maghiară.

"Trebuie să recunoaştem că procurorii DNA au procedat cu profesionalism şi cu tact şi nu este cazul să diabolizăm. Faţă de ceea ce mă simt neputincios nu este procedura DNA, ci incultura, rea-voinţa, bârfa, ceea ce se răsfrânge acum asupra acestor doi oameni, a familiilor lor. În presă au apărut acuzaţii care nu se regăsesc în materialul DNA şi mi-am formulat părerea de rău că astfel de subiecte sunt vehiculate care, totuşi, provin de undeva, probabil din denunţuri anonime şi, bineînţeles, la orice instituţie dacă vine un anunţ, deja e o informaţie internă", a conchis viceprimarul Antal.

Anchetatorii i-au dus, miercuri, pe primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi pe viceprimarul Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrală, după ce au făcut percheziţii la locuinţele acestora şi la sediul Primăriei Miercurea Ciuc.

Ulterior, primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit anchetatorilor, în calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia. În baza relaţiilor dintre Raduly Robert-Kalman şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizaţia pentru efectuarea unor lucrări de construcţie la imobil şi amenajare a spaţiului aferent (parcări şi alei în proximitatea acestuia), în condiţiile în care documentaţiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condiţiile legale.

În perioada iulie - septembrie 2014, în condiţiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor - Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii şi faţă de aceasta s-a deschis procedura de insolvenţă, în calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert - Kalman a determinat o persoană, desemnată de instanţă să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preţ subevaluat, a unui imobil deţinut de casa de cultură, mai spun procurorii. În acest scop, s-ar fi stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menţioneze degradări şi uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.

Totodată, potrivit DNA, Raduly Robert-Kalman şi Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional.

Plăţile s-au efectuat în condiţiile în care documentaţia întocmită de această firmă a fost restituită de trei ori de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, în mod succesiv, din cauza nerespectării unor condiţii legale şi pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzată recepţia lucrărilor de către instituţia menţionată, sigura abilitată pentru aprobarea lucrări de cadastru general la nivelul judeţului.

Actele întocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate.

Procurorii îl mai acuză pe Szoke Domokos că a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru. La data de 22.06.2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conţinutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriaşului să subînchirieze parte din imobil. Astfel, s-au încălcat prevederile contractuale iniţiale adoptate prin Hotărâre de Consiliu Local. La data de 23.06.2014, Szoke Domokos a dispus modificarea ilegală a contractului, în sensul cerut de persoana respectivă.

Szoke Domokos mai este acuzat că, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. Garden Center Grup S.R.L. din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru suprafaţă de teren mai mare decât cea reală.

După executarea lucrărilor, Szoke Domokos ar fi semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

Viceprimarul mai este acuzat de abuz în serviciu şi pentru că s-a deplasat în interes personal cu autoturismul de serviciu, din dotarea primăriei, în perioada 18 - 21 iulie 2014, în concediu la rude din judeţul Tulcea.

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, şi viceprimarul Szoke Domokos vor fi cercetaţi în arest la domiciliu, în dosarul în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie, au decis, joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici