Antisemitism în Europa: o reţea ruso-moldovenească, descoperită în spatele desenelor cu Steaua lui David apărute la Paris. Francezii văd mâna serviciilor ruseşti

Potrivit publicaţiei franceze Le Monde, acţiunile au fost sponsorizate de omul de afaceri moldovean Anatolii Prizenko, fiind răspândite apoi de o reţea pro-rusă deja sancţionată de UE, numită Doppelgänger, având, de asemenea, o entitate rusă de informaţii în interior, numită „Inforos”.

Urmărește
544 afișări
Imaginea articolului Antisemitism în Europa: o reţea ruso-moldovenească, descoperită în spatele desenelor cu Steaua lui David apărute la Paris. Francezii văd mâna serviciilor ruseşti

Antisemitism în Europa: o reţea ruso-moldovenească, descoperită în spatele desenelor cu Steaua lui David apărute la Paris. Francezii văd mâna serviciilor ruseşti

Ancheta francezilor în legătura cu Steaua lui David, simbol apărut simultan pe multe ziduri din Paris, se extinde. În spatelor desenelor se află doi moldoveni, care au mărturisit că au acţionat la ordinul „unui individ din Rusia”.

Serviciile secrete franceze – scrie Le Monde – cred că cele persoanele implicate pentru că au imprimat Steaua lui David pe pereţi au fost toate cu aceeaşi persoană, omul de afaceri Anatoli Prizenko, un moldovean pro-rus, fost candidat al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, unul dintre partidele care gravitează în galaxia eurosceptică şi pro-moscovită. Astfel de operaţiuni identice au apărut şi în alte ţări europene.

Tot serviciile de informaţii franceze consideră că este implicată o reţea şi serviciile ruseşti. Reţeaua se numeşte Doppelgänger „RRN” (ştiri recente de încredere) şi a fost deja expusă ca o operaţiune rusă într-o declaraţie oficială a Ministerului de Externe francez în iunie 2023.

Reţeaua Doppelgänger a publicat articole care subliniază explozia antisemitismului în Franţa, după atacurile Hamas şi acuzând autorităţile franceze că nu fac nimic pentru a-şi proteja cetăţenii.

Parchetul francez, scrie Le Monde, investighează posibila implicare a Rusiei în proteste antisemite din toată ţara. Graffiti cu Steaua lui David au apărut pe peste 200 de clădiri din capitală şi alte oraşe în ultima lună.

50 de euro pentru o Stea desenată

Uniunea Europeană impusese deja sancţiuni împotriva a şapte ruşi şi a cinci companii incluse în reţeaua NRN, în care Europa a inclus şi „Inforos”, publicaţie care este controlată, potrivit oficialilor europeni, de serviciile de informaţii militare ruse GRU şi este inclusă în lista organizaţiilor sancţionate.

O altă organizaţie care a fost inclusă în acel pachet de sancţiuni, ANO „Dialog”, a primit 9 miliarde de ruble de la bugetul rus în 2023, cu un accent deosebit pe răspândirea de informaţii false despre războiul din Ucraina şi antagonismul împotriva jurnaliştilor nedoriţi la Moscova.

Ancheta scanează telefoanele celor doi moldoveni arestaţi la Paris, iar lucruri la fel de tulburătoare ies la iveală. Primul: moldovenii sunt muncitori prost plătiţi: contra unei mici taxe au primit instrucţiuni în corespondenţa rusă în care li s-a încredinţat sarcina de a desena Stelele lui David contra cost (50 de euro pe stea).

Persoana de la celălalt capăt al telefonului era localizată fizic în Rusia. În acelaşi timp, un oficial francez a dezvăluit pentru Wall Street Journal că imagini cu graffiti albastru au început să fie distribuite de persoane controlate de grupul Wagner.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici