Antiţigănismul devine infracţiune. Închisoare de până la zece ani pentru discriminarea romilor

  • Un proiect care cuprinde măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului a fost adoptat de deputaţi
  • Discriminarea romilor ar putea aduce pedepse cu închisoarea
  • Propunerea legislativă a primit votul decisiv şi urmează să meargă la promulgare
  • Romii reprezintă cea mai mare minoritate din Europa
Urmărește
6793 afișări
Imaginea articolului Antiţigănismul devine infracţiune. Închisoare de până la zece ani pentru discriminarea romilor

Cei care nu vor respecta drepturile romilor şi vor promova doctrine antiţigăniste ar putea fi pedepsiţi cu închisoare de până la 10 ani.

Măsura apare într-un proiect de lege care a primit, ieri, votul decisiv al Camerei Deputaţilor.

Ce se înţelege prin antiţănism?

Conform proiectului, prin "antiţigănism" se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

În ceea ce priveşte faptele pedepsite cu închisoarea, proiectul de lege stabileşte următoarele:

  • promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, precum şi utilizarea în public a unor simboluri antiţigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepţie fac actele săvârşite în interesul artei, ştiinţei, cercetării, educaţiei sau dezbaterii unor aspecte de interes public;
  • aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizaţii cu caracter antiţigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepţie fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită.

Ce se întâmplă mai departe, când ar putea intra legea în vigoare?

Proiectul de lege a trecut de Parlament şi mai are nevoie de promulgarea prin decret prezidenţial şi publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Există şi varianta ca preşedintele să retrimită legea în Parlament şi să ceară reexaminarea ei, la fel cum există posibilitatea ca legea să fie atacată la CCR.

Să mai spunem că proiectul a trecut tacit de prima cameră, Senatul, adică fără dezbatere şi fără vot.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici