Prima pagină » Social » Antonescu: E nevoie de un proces mai transparent în privinţa numirii şefilor DNA şi Parchetului

Antonescu: E nevoie de un proces mai transparent în privinţa numirii şefilor DNA şi Parchetului

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că, dincolo de raportul Comisiei Europene pe justiţie, este nevoie să fie reglementat un proces mai transparent în privinţa selectării viitorilor şefi ai DNA şi ai Parchetului instanţei supreme.
Antonescu: E nevoie de un proces mai transparent în privinţa numirii şefilor DNA şi Parchetului

„Dacă şi Comisia este de acord, cred că ar trebui să fie ceva mai transparent decât enunţă simplu legea (în privinţa numirii şefilor DNA şi ai Parchetului – n.r.), adică de pildă în momentul în care se analizează nişte propuneri în care ministrul Justiţiei ia în considerarea pe care să le propună şi apoi ele să treacă sigur prin avizul CSM şi ulterior semnătura preşedintelui, să existe o mai mare informare sau chiar dezbatere publică în legătură cu cine sunt aceşti oameni, care este parcursul lor, care este cariera lor. Ar fi foarte bine”, a susţinut Antonescu.

El a menţionat că nu s-a întâmplat acest lucru când au fost numiţi Codruţa Kovesi sau Daniel Morar.

De asemenea, preşedintele interimar a precizat că sunt nemulţumiri care nu sunt menţionate în raportul pe justiţie al Comisiei Europene şi care ar trebui rezolvate.

„Sper ca foarte curând să nu mai avem un preşedinte al României care în nenumărate rânduri afirmă public cum că are informaţii din dosare în lucru, că le cunoaşte conţinutul şi chiar îşi dă cu părerea asupra modului în care ar trebui sau crede că vor fi soluţionate”, a adăugat Antonescu.

Mandatul procurorului general al României expiră în 2 octombrie, în timp ce delegarea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a lui Daniel Morar expiră în 12 august.

Vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a declarat, miercuri, că delegarea în funcţia de procuror-şef al DNA a lui Daniel Morar poate fi prelungită în mod succesiv, nedeterminat, în raport cu cadrul normativ actual, care permite acest lucru.