Anual, aproape un milion de copii mor din cauza infecţiilor bolilor pneumococice

Aproape un milion de copii cu vârste până în cinci ani, din întreaga lume, mor în fiecare an din cauza bolilor pneumococice cauzate de o bacterie (Sprectoccous Pneumoniae), serviciile mondiale medicale tratând 156 de milioane de cazuri de pneumonie la copii.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Anual, aproape un milion de copii mor din cauza infecţiilor bolilor pneumococice

Anual, aproape un milion de copii mor din cauza infecţiilor bolilor pneumococice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Declaraţia a fost făcută, marţi, de profesorul Adriano Arguedas din Costa Rica, directorul Institutului de Pediatrie din San Jose, la masa rotundă cu tema "Boli pneumococice - protejarea copiilor noştri astăzi şi mâine", organizată în cadrul celui de-al 27-lea Congres al Societăţii Europene de Boli Infecţioase la copii.

El a precizat că infecţiile cu pneumococice creează grave probleme de sănătate în rândul copiilor până în cinci ani şi a adulţilor de peste 65 de ani din întreaga lume, cele mai frecvente fiind meningita, pneumonia, bacteremia.

Pneumonia la copii este foarte răspândită, mai mult decât SIDA, malaria sau alte boli, provocând foarte multe decese în rândul copiilor mai mici de cinci ani. Mai mult de 95% din totalul îmbolnăvirilor dintr-un an sunt cazuri noi.

O soluţie pentru stoparea numărului de îmbolnăviri şi, implicit a deceselor, este vaccinarea.

Cu ocazia congresului a fost prezentat un nou vaccin împotriva infecţiilor cu pnemococ. Este voba despre produsul Synflorix al companiei GlaxoSmithKline (GSK) care, în 30 martie, a primit aprobarea CE pentru vaccinul pneumococic pediatric care oferă protecţie împotriva afecţiunilor precum meningită, pneumonie bacteriană şi infecţii ale urechii medii.

Vaccinul are potenţial de a preveni mai multe boli pneumococice invazive decât produsul deja existent pe piaţă, oferind protecţia împotriva a zece tulpini pneumococice, cu trei mai mult decât actualul produs. Cele zece tulpini incluse în noul vaccin sunt responsabile de până la 90% din toate cazurile de boli pneumococice invazive la copiii mai mici de cinci ani în anumite regiuni europene.

De asemenea, vaccinul asigură protecţie şi împotriva otitei acute medii pneumocice.

Bacteriile pot fi responsabile în până la 70% din toate examenele de otită acută medie pe plan mondial. Specialiştii spun că trei sferturi din numărul total al copiilor vor prezenta cel puţin un episod de otită acută medie (virală sau bacteriană) înainte de a ajunge la vârsta de trei ani, peste o treime fiind infecţiile curente.

În prezent, noul vaccin există şi în farmaciile din România, dar nu este inclus în programul naţional de imunizare.

Programul naţional de imunizare din România cuprinde vaccinări ale copilului din prima zi de naştere. În funcţie de vârstă, copiii primesc vaccin împoriva hepatitei B, disferiei, tetanosului, tusei convulsive, infecţiilor poliomelitice, rubeolei şi rujeolei.

Programul ar trebui să acopere 95% dintre copii, dar mulţi dintre părinţi refuză imunizarea.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Bruxelles, Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici