Anunţ de la Apele Române: Sute de localităţi sunt alimentate restricţionat

274 de localităţi din 18 judeţe sunt alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, iar 384 localităţi din 13 judeţe sunt alimentate restricţionat din foraje şi fântâni, a anunţat joi Administraţia Naţională Apele Române (ANAR).

Urmărește
469 afișări
Imaginea articolului Anunţ de la Apele Române: Sute de localităţi sunt alimentate restricţionat

Anunţ de la Apele Române: Sute de localităţi sunt alimentate restricţionat

Conform unui comunicat al ANAR, în principalele 40 de lacuri de acumulare există joi disponibil un volum de apă de 3,23 miliarde de metri cubi de apă, în scădere comparativ cu 5 iulie când erau 3,45 miliarde de metri cubi de apă. Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 74,48%, comparativ 82% în 5 iulie.

„Estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional), vom reuşi, printr-o gestionarea eficientă a volumelor de apă, să menţinem un coeficient de umplere de peste 70%”, se arată în comunicat.

Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în jurul valorii de 1900 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii iulie, de 5350 mc/s. Acesta va fi staţionar pentru următoarele zile, apoi într-o uşoară scădere ajungând în data de 1 august în jurul valorii de 1850 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. După această dată, va înregistra o uşoară creştere şi va ajunge în data de 4 august la un debit de 2000 mc/s. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.

În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 9 (cm) până la prima treaptă de avertizare.

Conform ANAR, în ceea ce priveşte situaţia alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparţinând operatorilor de apă-canal), 274 localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj, Gorj, Bihor şi Arad funcţionează în regim restricţionat. Cele mai multe localităţi sunt în judeţele din Moldova.

În ceea ce priveşte sistemele de alimentare cu apă centralizate care au ca sursă de alimentare din foraje sau drenuri, restricţiile sunt determinate de creşterea consumului de apă pentru irigaţii. Este vorba despre un procent de 20-30% din fântânile care prezintă fenomen de secare. Astfel, în 384 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj sunt fântâni secate parţial. Cele mai multe localităţi sunt în judeţele din Moldova unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri deja de transportare a apei în vederea asigurării necesarului pentru oameni şi animale.

Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 23 secţiuni s-au înregistrat debite sub debitul necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, respectiv în bazinele hidrografice Someş-Tisa, Banat, Olt, Mureş, Crişuri şi în special în bazinele hidrografice Siret şi Prut. În afara secţiunilor de monitorizare a secetei, în secţiunile a 26 staţii hidrometrice din râuri sunt secate (Somes-Tisa, Crişuri, Siret, Prut).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici