ANUNŢUL autorităţilor despre posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României

Nu există date care să indice existenţa unui risc radiologic pentru populaţia României, arată, într-un comunicat comun, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Urmărește
64564 afișări
Imaginea articolului ANUNŢUL autorităţilor despre posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României

ANUNŢUL autorităţi române: Nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu

Potrivit comunicatului de presă semnat de cele trei instituţii şi remis duminică presei, nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radioactiv pentru populaţia din România.

„​În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului monitorizează în permanenţă radioactivitatea mediului, iar la măsurătorile efectuate din 8 august şi până în prezent „nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivităţii mediului”.

​De asemenea, reprezentanţii celor trei instituţii susţin că nici la nivel internaţional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului.

Potrivit comunicatului, autorităţile române sunt în contact permanent cu Centrul de Incidente şi Urgenţe din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenţiei Internaţionale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice şi accidentelor nucleare.

„Nivelul radiaţiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivităţii mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu”, se mai arată în comunicat.

Declaraţiile vin în contextul în care Unitatea 4 a centralei atomice de la Beloiarsk din regiunea Munţilor Urali a fost oprită duminică în urma detectării unei erori la sistemul siguranţă, a anunţat o subsidiară a agenţiei ruse pentru energie atomică, Rosatom, informează publicaţia The Moscow Times.

Pe 12 iulie, un reactor de la aceeaşi centrală a fost oprit timp de câteva zile în urma activării unui mecanism de siguranţă.

Centrala nucleară, care în acest moment are două reactoare operaţionale, a fost inaugurată în anul 1964. Luna trecută, trei reactoare ale centralei nucleare Kalinin, aflată la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Moscova, au fost oprite, în urma unui scurtcircuit.

Rusia are zece centrale nucleare, inclusiv centrala Beloiarsk, aflată la 45 de kilometri est de oraşul Ekaterinburg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici