- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.10.2018, 18:37)
- Alina Botezatu , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anunţul lui Isărescu legat de pragul de limitare a gradului de îndatorare la credite: Suntem în faza finală
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, miercuri, că măsurile de limitare a gradului de îndatorare la credite vor fi anunţate, în perioada următoare.
Urmărește
3925 afișări
„Noi vom redefini aceste măsuri. Suntem în faza finală. Vor fi anunţate într-un timp nu prea îndepărtat. Am discutat şi cu industria. Am discutat şi cu alţi factori de decizie din România. Noi ne gândim la o orientare pe baze sănătoase a creditării. Este spre binele consumatorilor să îşi evalueze bine posibilităţile de rambursare, ca să nu mai avem surprize. Dificultăţile de rambursare ale populaţiei şi ale sectorului corporatist sunt chestiuni de stabilitate financiară şi pe noi ne preocupă acest lucru”, a spus Isărescu, în briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară de miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Guvernatorul BNR a menţionat că este spre bine industriei bancare să fie impus un grad de îndatorare la acordarea de credite, ca „să nu trăiască, din nou, cu creşterea creditelor neperformante”. „Nu avem instrumente foarte directe în acest sens. Suntem pe undeva spre mijloc. (...) Nu avem nici autoritate legală să facem acest lucru”, a subliniat Isărescu.
Oficialul Băncii centrale a adăugat că piaţa nu mai foloseşte doar dobânda ca „regulator al pieţelor, considerând că pieţele rezolvă absolut tot”.
„Ce putem să facem este prin instrumente ceva mai directe decât dobânda, dar mult mai indirecte decât «Fă asta. Fă asta.» - n-ai cum să faci aşa ceva ca instituţie centrală, pentru că băncile sunt unităţi independente, care-şi asumă toate riscurile şi urmăresc maximizarea profitului”, a precizat Isărescu.
Guvernatorul a menţionat că Banca centrală a mai folosit aceste instrumente macroprudenţiale. „Din păcate, am fost în contratimp. Le-am utilizat în perioada 2000 – 2005. A trebuit să intrăm în Uniunea Europeană. Până la criză, era euforia liberalizării şi ni s-a spus: «Daţi de pământ cu ele. Renunţaţi la ele, dacă vreţi să intraţi în Uniunea Europeană»”, a mai spus Isărescu.
Oficialul BNR a reamintit că i s-a reproşat instituţiei, că limitarea gradului de îndatorare ar fi o formă indirectă de control de capital.
„Condiţia intrării României în Uniunea Europeană a fost free capital movement (n.red. - libera circulaţie a capitalurilor). A trebuit să le liberalizăm. Am făcut ceva atunci: am procedat la o descentralizare. Am spus ca toate aceste măsuri prudenţiale să le facă băncile, în libertatea lor, şi să fie aprobate de Banca Naţională”, a punctat Isărescu.
Guvernatorul Băncii centrale a subliniat că, pe acest fond, instituţiei nu a putut opri creditul în valută. „L-am putut cel mult descuraja. Nici creditul în franci elveţieni. A rămas comparativ mic, dar uitaţi că ne-a afectat. Lumea s-a schimbat şi, de câţiva ani, măsurile macroprundeţiale au părut ca măsuri esenţiale”, a subliniat Isărescu.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Comisia SRI cere un audit la Parchetul General pentru verificarea mandatelor de supraveghere/ Propunere privind notificarea persoanelor interceptate, în maximum doi ani | DOCUMENT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe