Anxietate, disconfort şi vinovăţie: Un trio de temut în timpul carantinei. Psihologul Keren Rosner oferă soluţii
This browser does not support the video element.
Viaţa în carantină a dus la schimbări ale rutinei de zi cu zi pentru sute de milioane de oameni.
„Au rămas blocaţi în anxietate, grijă, în activităţi reduse ca număr şi într-un grad scăzut de solicitare. S-au rezumat la a face mâncare, la a mânca, a sta la televizor sau a butona aleatoriu pe telefon. Le-a crescut starea de disconfort şi au venit suplimentar cu sentimente de vinovăţie pentru că pierd timpul, pentru că se îngraşă, pentru că pierd speranţa şi motivaţia.Tendinţa persoanelor descurajate este de a rămâne dezordonate, delăsătoare, plăcerea momentului este de a rămâne inactivi” spune psihologul Keren Rosner.
Dacă şi tu adormi şi te trezeşti târziu, dacă nu ai după-amieze productive, nu ai motivaţie şi eşti plictisit, află ce trebuie să schimbi.
„Programul disciplinat, activarea motivaţiei de a face lucruri, este soluţia pentru a trece cu bine această perioadă a izolării. Leneveala nu face decât să adâncească gândurile pesimiste şi nemuţumirea. Desigur, nu este uşor să-ţi găseşti un ritm adecvat şi consumul psihic este desigur mai mare. Însă, beneficiul pe care îl dă disciplina unui program o să recompenseze schimbarea. Motivaţia o găsim dacă vrem să folosim această perioadă şi dacă ne pregătim pentru a reveni la normalitate.”
Nu uita cât de importantă este mişcarea, zilnică, în aer liber, timp 20-30 de minute. În plus, trebuie să ţii cont şi de o alimentaţie echilibrată.
Potrivit Bloomberg, şi consumul de curent arată un comportament schimbat al oamenilor. Spre exemplu, în New York consumul de electricitate a scăzut cu până la 18% la ora 8 dimineaţa. Astfel, un lector universitar la Imperial College London concluzioneaază că ”este ca şi cum trăim printr-o lună de duminici”.