Apa dulce a Pământului „se sufocă”, potrivit unui nou studiu științific

Publicat: 13 04. 2025, 20:03
View of the Sau reservoir about 100 km (62 miles) north of Barcelona. Spain, Monday, March 20, 2023. The Sau reservoir's water levels now stand at 9% of total capacity, according to Catalan Water Agency data, so officials have taken the decision to remove its fish to prevent them from asphyxiating. (AP Photo/Emilio Morenatti)

Un nou studiu publicat în revista Science Advances de cercetătorii de la Universitatea Utrecht a dezvoltat, pentru prima dată, un model global care descrie întregul ciclu al oxigenului din apele interioare la nivel mondial.

„Cu acest model, oferim o înțelegere cât mai completă a acestui ciclu la scară largă, astfel încât să putem anticipa problemele legate de oxigen, să cunoaștem cauzele și, sperăm, să intervenim la timp”, a explicat cercetătorul Jack Middelburg.

Studiul relevă că, deși acoperă doar o fracțiune mică din suprafața Pământului, apele interioare elimină acum aproape un miliard de tone de oxigen din atmosferă în fiecare an – aproximativ jumătate din cantitatea pe care oceanul întreg o emite înapoi.

Principalele cauze ale acestui fenomen sunt poluarea cu nutrienți prin suprafertilizare și timpul mai lung de parcurs al apei dulci către mare din cauza construcției de baraje și rezervoare.

Încălzirea globală contribuie doar cu 10-20% la această accelerare, contrar opiniilor anterioare din literatura științifică.

Cercetătorii avertizează că scăderea nivelului de oxigen din apele dulci reprezintă o criză globală, cu efecte deja vizibile: moartea peștilor, prăbușirea lanțurilor trofice și deteriorarea calității apei.