- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.11.2013, 16:30)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
APADOR-CH cere MJ şi MAE să obţină garanţii că Mătase nu va fi executat în SUA
APADOR-CH cere Ministerului Justiţiei (MJ) şi Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să obţină "garanţii clare şi ferme" că românul suspectat de uciderea soţiei şi a unuia dintre fii săi în SUA, Camil Mătase, nu va fi executat în statul Texas, unde încă se aplică pedeapsa cu moartea.
Urmărește
212 afișări
APADOR-CH cere MJ şi MAE să obţină garanţii că Mătase nu va fi executat în SUA
"APADOR-CH solicită autorităţilor naţionale să examineze temeinic şi fără grabă sau exces de zel cazul extrădării lui Camil Mătase, pentru rezovarea căruia este necesară obţinerea de garanţii clare şi ferme în sensul excluderii celui extrădat de la aplicarea/executarea pedepsei cu moartea, aşa cum se prevede în articolul 7 din Legea nr. 111/2008, în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv în protocoalele adiţionale şi în jurisprudenţa CEDO", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de APADOR-CH.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Organizaţia aminteşte că România a semnat în 1990 protocolul adiţional la Pactul internaţional cu privire la drepturile politice şi civile şi a abolit pedeapsa cu moartea, pedeapsă care în unele state din SUA, printre care şi Texas, încă se aplică.
De asemenea, în 1994, România a ratificat şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv protocolul nr. 6 care interzice pedeapsa cu moartea, astfel că în acest caz se pune problema dacă şi în ce condiţii poate fi dispusă extrădarea cetăţeanului Mătase, pentru a nu contraveni tratatelor internaţionale la care România a aderat, mai arată APADOR-CH.
"Având în vedere că în statul în care urmează să fie extrădat şi judecat suspectul este prevăzută pedeapsa cu moartea, iar România a ratificat, printre altele, şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, inclusiv protocolul nr. 6 care interzice pedeapsa cu moartea, se pune problema dacă şi în ce condiţii poate fi dispusă extrădarea, pentru a nu contraveni CEDO", se mai menţionează în comunicat.
Pe de altă parte, explică organizaţia, România a ratificat Tratatul de extrădare cu Statele Unite ale Americii prin Legea nr. 111/2008, care prevede că, atunci când, potrivit legii statului solicitant, infracţiunea pentru care se solicită extrădarea este pedepsită cu moartea şi nu este pedepsită cu moartea de legea statului solicitat, acesta din urmă poate acorda extrădarea cu condiţia ca pedeapsa capitală să nu fie aplicată persoanei căutate sau, dacă pentru motive procedurale o asemenea condiţie nu poate fi îndeplinită de către statul solicitant, cu condiţia ca pedeapsa cu moartea, în cazul în care va fi aplicată, să nu fie executată.
"APADOR-CH a reamintit autorităţilor naţionale că în cazul Soering vs. United Kingdom, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că nu poate accepta extrădarea suspectului în SUA pentru că persoana respectivă riscă să primească pedeapsa cu moartea şi acest risc în sine duce la o încălcare a articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", se mai arată în comunicat.
APADOR-CH a mai cerut celor două ministere să i se comunice dacă s-au solicitat SUA garanţii ca, în cazul extrădării, suspectului să nu-i fie aplicată pedeapsa cu moartea şi în ce au constat în concret aceste garanţii.
Organizaţia mai cere să se precizeze, în cazul în care nu au fost cerute încă garanţii, în ce termen va fi adresată solicitarea respectivă, dar şi să se enumere, exemplificativ, în ce ar consta garanţiile pe care autorităţile române le consideră suficiente, în acest caz şi în general, pentru a asigura respectarea Legii nr. 111/2008.
Camil Mătase, românul suspectat că şi-a ucis soţia şi un copil în SUA, a fost arestat preventiv, printr-o decizie luată joi seară de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
Procurorii Parchetului general au cerut instanţei arestarea lui Mătase după ce acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, potrivit PICCJ.
Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă, mama lui Camil Mătase a sesizat, luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, cu privire la faptul că fiul său, care locuieşte în SUA, a revenit în ţară în perioada 14-15 noiembrie. El i-ar fi povestit mamei sale că şi-a ucis, prin împuşcare, soţia şi unul dintre fii.
"Ca urmare a denunţului formulat, au fost efectuate verificări, atât în mediul virtual, cât şi pe linie de cooperare poliţienească, rezultând că în localitatea de domiciliu a inculpatului au fost găsiţi decedaţi soţia şi fiul acestuia, care prezentau la nivelul capului plăgi prin împuşcare", a precizat PICCJ.
În cursul zilei miercuri, bărbatul a fost localizat pe raza judeţului Vrancea, unde a fost prins şi reţinut.
"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au preluat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov cauza privind pe numitul Mătase Camil în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat şi deosebit de grav", a mai arătat PICCJ.
Camil Mătase, care are dublă cetăţenie - română şi americană -, a fost adus, joi, la sediul Parchetului instanţei supreme, pentru a fi audiat în legătură cu acuzaţia că şi-ar fi ucis soţia şi unul dintre copii, în SUA, demersul fiind urmarea unei solicitări din partea autorităţilor americane.
Referitor la acest caz, americanii au transmis autorităţilor din România o solicitare având ca obiect prinderea şi audierea bărbatului.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că mandatul ar fi ajuns la Biroul Interpol România în cursul zilei de miercuri, astfel că anchetatorii l-au ridicat şi l-au adus la audieri pe bărbatul suspectat de crimă în SUA.
Bărbatul are 48 de ani, este din Braşov şi a fost prins miercuri seară de poliţiştii braşoveni, într-un restaurant din judeţul Vrancea, unde se afla cu mai multe persoane, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit presei americane, crima a fost descoprită în 14 noiembrie, de Teodor Matase, în vârstă de 17 ani, fiul bărbatului. Adolescentul, care este student la Universitatea Texas Austin, i-a găsit morţi pe mama sa, Emilia Matase, de 47 de ani, şi pe fratele său, Emanuel, de 26 de ani, în locuinţa lor din localitatea Cypress, statul Texas.
Iniţial, anchetatorii nu au făcut public modul în care mama şi fiul au fost ucişi, dar au confirmat că era foarte mult sânge în casă. Mai târziu, ei au anunţat că femeia a fost împuşcată de mai multe ori, fiind găsită în dormitor, iar băiatul a fost împuşcat în cap, o singură dată, şi a fost găsit la etajul al doilea al locuinţei.
Soţul şi tatăl victimelor, Camil Matase, a plecat în România imediat după comiterea crimei, fără să anunţe pe nimeni.
Conform presei americane, ancheta a fost începută de FBI, care a colaborat cu Poliţia Română în acest caz, fiind emis un mandat de arestare pe numele românului.
Potrivit paginii de Facebook, bărbatul a absolvit Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" din Braşov, apoi şi-a continuat studiile la Universitatea "Transilvania". Soţia sa, Emilia, era originară din localitatea Săcele, iar în urmă cu câţiva ani, împreună cu cei doi copii ai lor, au emigrat în SUA, în statul Texas.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe