APADOR-CH, despre protestul cu vopsea roşie de pe scările Ministerului Justiţiei: Exces de zel prin întocmirea dosarului penal/ Li se împută infracţiunea de distrugere

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, a catalogat drept „jenant şi ridicol excesul de zel” de care ar fi dat dovadă Poliţia Capitalei atunci când a întocmit dosar penal celor care, în semn de protest faţă de recursul compensatoriu, au aruncat vopsea roşie pe treptele MJ.

Urmărește
967 afișări
Imaginea articolului APADOR-CH, despre protestul cu vopsea roşie de pe scările Ministerului Justiţiei: Exces de zel prin întocmirea dosarului penal/ Li se împută infracţiunea de distrugere

APADOR-CH, despre protestul cu sânge de la MJ: Excesul de zel prin întocmirea dosarului penal,ridicol

„APADOR-CH consideră ca jenant şi ridicol excesul de zel de care a dat dovadă Poliţia Municipiului Bucureşti, prin întocmirea unui dosar penal, pentru distrugere şi tulburarea liniştii publice, protestatarilor care, în ziua de 14 ianuarie 2019, printr-un gest simbolic, au aruncat o găleată cu vopsea roşie pe treptele de la intrarea în Ministerul Justiţiei, după care au pus pe trepte câteva cuţite şi fotografii ale ministrului justiţiei. Respectivele trepte erau acoperite parţial cu un preş, care a fost stropit cu ocazia aruncării vopselei. Pentru murdărirea acelui preş, protestatarilor li se împută infracţiunea de distrugere”, au precizat reprezentanţii asociaţiei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, la acel moment nu s-a săvârşit infracţiunea de tulburare a liniştii publice, deoarece din imaginile de la ştiri nu rezultă că s-ar fi comis o tulburare a liniştii publice, „ci doar tulburarea stării de curăţenie (relativă) a preşului de pe scări”.

„Actul de protest a fost determinat de o crimă comisă recent la Mediaş, care a produs o puternică emoţie în opinia publică, respectiv uciderea unui tânăr, în stradă, prin lovituri repetate de cuţit, de către o persoană liberată condiţionat, care a beneficiat de Legea recursului compensator. Protestatarii îl consideră pe ministrul justiţiei ca principal răspunzător pentru promovarea şi adoptarea acestei legi a recursului compensator, care a dus la liberarea înainte de termen a mai multor infractori violenţi, care, după liberare, au comis noi infracţiuni cu violenţă, printre care şi omorul. APADOR-CH precizează că adevărata infracţiune de tulburare a liniştii publice a fost comisă odată cu uciderea în plină stradă, prin repetate lovituri de cuţit, a unui tânăr, iar nu prin protestul simbolic din faţa Ministerului Justiţiei. Pe lângă aceasta, pretinsa infracţiune de distrugere (murdărirea preşului de la intrare), poate fi cercetată numai dacă a fost formulată o plângere prealabilă în acest sens. A făcut ministrul justiţiei, până în prezent, o astfel de plângere prealabilă, pentru preş?”, mai arată sursa citată.

APADOR-CH mai spune că, în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, libertatea de exprimare, atunci când sunt puse în discuţie chestiuni de interes public, poate acoperi şi forme care şochează, ofensează sau deranjează, dacă în acest mod poate fi atrasă atenţia opiniei publice cu privire la acele chestiuni.

Precizările vin după ce mai protestatari au aruncat, luni, cu vopsea pe scările Ministerului Justiţiei. Ei sunt cercetaţi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi distrugere. Manifestanţii Mihai Cristian Dide şi Sandu Matei au fost ridicaţi şi duşi la o secţie de Poliţie luni, după un protest la Ministerul Justiţiei, pe treptele instituţiei fiind aruncată vopsea de culoare roşie şi cuţite, ca reacţie la crima de la Mediaş, unde un tânăr de 25 de ani a fost ucis de un fost deţinut eliberat în urma recursului compensatoriu.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au transmis că face cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi distrugere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici