APAPR: Pensiile de stat sunt "o bombă cu ceas"
Contribuţia la pensiile private obligatorii trebuie să fie de 3% în 2010, astfel încât să se respecte calendarul iniţial, sistemul pensiilor de stat fiind "o bombă cu ceas", a declarat preşedintele APAPR, Crinu Andănuţ, comentând un raport care arată că sistemul public prezintă "riscuri uriaşe".
APAPR: Pensiile de stat sunt "o bombă cu ceas" (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto/Publimedia)
"Considerăm necesar ca România să revină la calendarul iniţial de contribuţii în Pilonul II, adică 3% în 2010, şi nu 2,5%, încă de anul viitor, pentru a construi finanţarea sistemului de pensii de mâine. (...) Pilonul II de pensii private obligatorii nu trebuie văzut însă ca un cost, în ideea că acum doar culege contribuţii de la buget şi va plăti pensii abia mai târziu. Nu este un cost, ci o investiţie", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, formată din 23 de experţi în politici sociale, asistenţă sociala, demografie, statistică socială şi alte domenii conexe, a publicat, marţi, un raport pe tema riscurilor şi inechităţilor sociale din România.
"Raportul comisiei de experţi arată foarte clar că România stă pe o bombă cu ceas, iar numele acestei bombe cu ceas este sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situaţii din Europa, cu o înrăutăţire brutală a raportului salariaţi-pensionari în doar 20 de ani şi cu perspective deloc îmbucurătoare", este de părere Andănuţ.
Prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat s-a stabilit că nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii va creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016.
În acest an, fondurile de pensii trebuiau să încaseze contribuţia majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, în luna martie, calculată conform salariilor aferente lunii ianuarie, potrivit actului normativ, dar legea bugetelui de stat nu a inclus suma necesară majorării contribuţiei, fiind menţinută la 2%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO