Operațiunea autorităților române este legată de un caz complex de fraudă din Germania, în care au existat nu mai puțin de 24.000 de victime, au afirmat surse judiciare pentru Gândul.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, dosarul nr. 658/19/P/2023/d1 a fost înregistrat la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, ca urmare a disjungerii unor fapte cercetate în dosarul nr.658/DP/2023, înregistrat la aceeași unitate de parchet, măsură dispusă prin Ordonanța nr.658/DP/2023 din data de 25.03.2025.
„Sesizarea a fost formulată în urma primirii de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a zece petiții de la persoane fizice”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.
70.000 euro în conturile brokerilor
Aceleași surse judiciare au declarat, în exclusivitate, că entitatea care administrează site-ul merricksinvest.cc îşi promovează serviciile de investiții şi „platforma de tranzacționare” în mediul online şi, în special, prin intermediul canalelor de social media.
Entitatea promitea investitorilor profituri mari şi/sau folosea fotografii sau declarații false ale unor celebrități, tocmai pentru a atrage atenția.
- După ce dădea un click pe reclama respectivă, potențialul investitor este direcționat către o pagină web ( așa-zisă „platformă de investiții”), în care i se solicita să introducă datele de contact.
- După scurt timp, un reprezentant al entității contactează potențialul investitor şi încearcă să îl convingă „să investească”.
- Inițial, entitatea încearcă să convingă clientul să facă transferul unor sume mari de bani şi, în cazul în care investitorul manifestă rețineri/temeri, acestuia i se oferă „şansa” de a începe cu suma minimă de 250 Euro/USD;
- O parte dintre cei care au reclamat frauda au menționat că entitatea a solicitat ca transferul banilor să se facă prin intermediul monedelor virtuale, entitatea transmițând în acest sens cheia publică (Public Key) a unui portofel electronic.
Articolul integral de pe Gândul poate fi citit AICI.