Aparat care poate face 450 de teste în fiecare zi, donat Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi

Un aparat pentru testarea probelor prelevate de la persoane suspecte de infectare cu noul coronavirus a fost donat, luni, Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Aparatul poate lucra 450 de probe în fiecare zi, în condiţiile în care acum sunt făcute doar 50 de astfel de teste la zilnic la Iaşi.

Urmărește
2235 afișări

În prezent, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se fac doar 50 de teste zilnic, deşi numărul probelor sosite din judeţele Moldovei este uneori şi de 4 ori mai mare.

Bogdan Tănasă, iniţiatorul Casa Share a adunat 55.000 de euro din donaţii şi a cumpărat un aparat care poate lucra zilnic 450 de probe. Aparatul a fost donat luni după-amiază Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, unitatea medicală unde sunt testate toate problele din zona Moldovei.

„Sunt atât de emoţionat de parcă am câştigat la loto. De zece zile încerc să spun oamenilor <Hai să facem ceva împreună cu toţii>, şi oamenii asta au făcut. Ne-am unit cu toţii şi acum avem aici o staţie care face 450 de teste pe zi. E o staţie automată. (...) Sunt bucuros de parcă am un Ferrari în spatele meu”, a declarat, luni, presei Bogdan Tănasă.

În ultimele zile, Bogdan a donat, tot din bani strânşi şi echipamente de protecţie mai multor unităţi santiare din Iaşi.

„Eu de zece zile mă duc, cumpăr, car măşti, putem face împreună cu toţii pentru că ne salvăm, noi pe noi ne salvăm, pe noi ne protejăm, trebuie să protejăm medicii, trebuie să aducem cât mai multe teste. Asta trebuie să facem: izolăm, testăm, testăm, izolăm”, a spus bărbatul.

Acum la unitatea medicală din Iaşi se fac câte 50 de teste pe zi, însă vin zilnic între 150 şi 200 de probe din toate judeţele Moldovei.

„Vorbim de sute de teste care ajung la Iaşi în fiecare zi, şi care pe un alt aparat înseamnă să le pună în aşteptare pentru o perioadă de multe zile. De aceea spun că este fantastic ceea ce am primit azi”, a declarat, luni, presei, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Sunt însă şi probe care sunt lucrate cu prioritate.

„Vă daţi seama că avem şi priorităţi. Spre exemplu, pentru toate cadrele medicale reprezintă o prioritate, pentru că un cadru medical pozitiv trebuie să remodeleze activitatea din urma lui în zona medicală respectivă. Şi atunci trebuie să facem o altfel de prioritate epidemiologică, din acest punct de vedere”, a explicat Dorobăţ.

Aparatul care a ajuns luni la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este unul automat, care scurtează timpul în care pot fi realizate testele.

„Este vorba de a înlocui un aparat care foloseşte mâna în a extrage o anumită porţiune din acele analize, care ne sunt nouă trimise, şi a înlocui această procedură cu ceva automat. Este exact cum se întâmplă, ca să vă explic aşa, în momentul în care facem un ness, pe care îl frecăm fie cu linguriţa, fie automat. Vă daţi seama, şi de calitate şi de timp. Ei, cam aşa se întâmplă cu acest mecanism”, a explicat managerul unităţii medicale.

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi caută acum încă un medic care să poată lucra cu acest aparat.

„Vom utiliza acea ordonanţă, care a fost dată, odată cu decretul prezidenţial, care ne va permite să găsim poate o doctoriţă care să ştie să facă aceste manevre de laborator. Aţi văzut, ne-au ajutat colegii de la IRO, cei de la UMF, şi noi vrem să mai găsim o doctoriţă care să poată să lucreze pe un astfel de aparat”, a mai spus Carmen Dorobăţ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici