- Home
- Social
- IAŞI, (09.08.2018, 11:38)
- Ciprian Nedelcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aparat unic de măsurare a poluării, dezvoltat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi
Cercetătorii din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi lucrează la o instalaţie de tip laser care oferă date în timp real cu privire la gradul de poluare în marile aglomerări urbane. Aparatul este unic în ţară, costurile ridicându-se până acum 2 milioane de euro.
Urmărește
489 afișări
Aparat unic de măsurare a poluării, dezvoltat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi
Reprezentanţii Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”din Iaşi au declarat că instalaţia a costat, până în prezent, aproape două milioane de euro. Banii au fost atraşi exclusiv din granturi naţionale şi internaţionale.
„Este vorba despre o instalaţie de tip LIDAR, care face măsurători legate de calitatea aerului şi de anumite proprietăţi fizico-chimice ale compuşilor poluanţi din aer, în timp real. E singura instalaţie din România capabilă să identifice compuşi chimici nocivi care se transformă la altitudini foarte mari. Aparatul este capabil să identifice poluanţii atmosferici, de la sol şi până la o distanţă de 20 de kilometri. Cred că, în mai puţin de un an, instalaţia va fi conectată la o unitate mobilă, pentru a avea măsurători mai exacte. De asemenea, în timp, înălţimea de măsurare va creşte, de la 20 km, cât este acum”, a declarat joi, corespondentului MEDIAFAX, profesorul Silviu Gurlui, unul dintre coordonatorii ştiinţifici ai proiectului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Acesta a adăugat că prototipul se află în acest moment în cadrul unui laborator din cadrul universităţii ieşene.
De asemenea, potrivit profesorului ieşean, aparatul ar putea avea ca efect înţelegerea unor fenomene, pentru a putea preveni poluarea.
„Nu este vorba despre constatarea poluării, pentru că nu ne ajută la nimic. Există fenomene legate de poluare, ce ar putea fi prevenite odată cu efectuarea acestor măsurători. Sunt fenomene naturale tot mai severe din punct de vedere meteorologic, ce sunt cauzate şi de poluare. Mai mult, foarte mulţi dintre compuşii chimici la sol nu se monitorizează absolut deloc în România. Ei sunt prezenţi şi în altitudine, dar revin şi se amestecă la sol. E important să măsori şi sus, şi jos, pentru a putea preveni pe termen lung într-un areal dat”, a adăugat Silviu Gurlui.
Conform acestuia, la proiect s-a lucrat în ultimii şapte ani, având la bază proiecte de cercetare câştigate în competiţii naţionale şi internaţionale. În plus, profesorul ieşean a spus că aparatul se deosebeşte de altele similare prin faptul că analizează compuşii chimici.
„Majoritatea instalaţiilor LIDAR din lume investighează doar compoziţia din punct de vedere al particulelor materiale, în ansamblu, cum ar fi cantitatea particulelor de praf din atmosferă şi unde se găsesc, la ce altitudine, dar nu şi compoziţia chimică”, a mai spus Gurlui.
Profesorul ieşean a subliniat faptul că aparatul este unul dedicat special securităţii populaţiei, respectiv pentru prevenirea unor fenomene meteorologice severe şi pentru cercetarea atmosferei terestre.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe