Potrivit celui mai recent raport anual privind apele pentru scăldat, publicat marţi, marea majoritate a zonelor pentru scăldat din Europa îndeplinesc cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte calitatea „excelentă” a apei pentru scăldat în 2023. Aceasta reprezintă 85,4 % din cele mai frecventate ape pentru scăldat din UE, se arată într-un comuinicat al Comisiei Europene.
Nu mai puţin de 96 % din totalitatea apelor pentru scăldat identificate oficial în UE îndeplinesc standardele minime de calitate, doar 1,5 % fiind clasificate drept „de slabă calitate”.
Evaluarea a fost realizată de Agenţia Europeană de Mediu în colaborare cu Comisia şi evidenţiază zonele pentru scăldat sigure pe care înotătorii le pot găsi în Europa în această vară. Ea se concentrează în special pe siguranţa scăldatului, prin monitorizarea bacteriilor care pot cauza boli grave, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei.
„Grecia, Croaţia, Cipru şi Austria sunt ţările cu cea mai mare proporţie de ape pentru scăldat de calitate excelentă. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria şi România, toate apele pentru scăldat identificate oficial îndeplinesc cel puţin standardul minim de calitate în 2023”, se precizează în comunicat.
Comisia Europeană arată că, din 2006, de la adoptarea Directivei privind apa pentru scăldat, proporţia apelor pentru scăldat de slabă calitate a scăzut şi s-a stabilizat începând din 2015. Cu toate acestea, riscurile pentru sănătate asociate cu scăldatul rămân un motiv de îngrijorare: în 2023, în UE au fost semnalate 321 de zone de scăldat de „slabă calitate”.