Apele Române: Debite istorice în bazinul superior al Oltului, cu probabilitate de revenire la 100-200 de ani

Precipitaţiile din ultimele două zile au depăşit 100-180 de litri pe metru pătrat în Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman, la staţia Nistoreşti de pe râul Olteţ şi la staţia Râmnicu Vâlcea de pe râul Olăneşti fiind înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani, potrivit ANAR.

Urmărește
2269 afișări
Imaginea articolului Apele Române: Debite istorice în bazinul superior al Oltului, cu probabilitate de revenire la 100-200 de ani

Apele Române: Debite istorice în bazinul superior al Oltului, cu probabilitate de revenire la 100-200 de ani (Imagine: Gelu Ionescu/Mediafax Foto)

În urma precipitaţiilor, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis marţi o avertizare cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort (judeţul Gorj), Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea), valabilă până miercuri, la ora 09.00.

Miercuri, hidrologii au extins codul roşu de inundaţii pe râurile Vedea şi Cotmeana, în judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, noua avertizare fiind valabilă până joi, la ora 08.00.

Cotele de pericol au fost depăşite marţi în judeţele Vâlcea, Gorj şi Vrancea, pe râurile Lotru (la staţiile hidrometrice Valea lui Stan şi Mălaia), Voineşiţa (la staţia Pichet), Olteţ (la staţiile Nistoreşti şi Oteteliş), Latoriţa (la staţia Gura Latoriţiei), Olăneşti (la staţia Râmnicu-Vâlcea), pe Bistriţa (la staţia Băbeni) şi pe râul Cerna (la staţia hidrometrică Cerna).

"Debitele înregistrate la staţia Nistoreşti, de pe râul Olteţ şi la staţia Râmnicu-Vâlcea, de pe râul Olăneşti, sunt debite care au probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR).

În judeţul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Române au luat măsuri de atenuare şi tranzitare a viiturilor prin acumulările Vidra, Malaia şi Brădişor. La staţia Malaia a fost depăşită cota de pericol cu 13 centimetri, iar la staţia Valea lui Stan, cu 45 de centimetri.

Din cauza precipitaţiilor cumulate înregistrate în zonă, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia râului Lotru, în aval de acumularea Brădişor, localitatea Saliştea. Pentru limitarea efectelor produse, echipele Apelor Romane, prin Sistemul de Gospodărirea Apelor Vâlcea, au intervenit cu oameni şi cu un buldozer, un excavator şi două camioane.

De asemenea, a fost inundat DN 7A, în zona localităţii Saliştea, iar localităţile aflate în aval de acumularea Brădişor (Saliştea, Pascoaia, Valea lui Stan şi Brezoi) au fost sub supraveghere.

Lucrări hidrotehnice de apărare de mal au fost făcute în zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane au intervenit pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, stoparea eroziunilor şi menţinerea lucrărilor în stare de funcţionare.

În aval de localitatea Robaneşti, pe Teslui, au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitată astfel inundarea gospodăriilor.

Pe râul Jiu, care a atins un debit de 950-1000 mc/s, a fost tranzitată viitura formată pe sectorul Răcari - Podari.

În judeţul Argeş, au fost atenuate viiturile de pe râul Arges şi râul Doamnei, prin acumulările Vâlcele, Budeasa şi Goleşti. Echipele Apelor Romane au intervenit în zona localităţii Bascov şi au acordat sprijin populaţiei, atât pentru evacuare, cât şi pentru îndepărtarea efectelor produse de inundaţii, cu motopompe şi personal de intervenţie.

De asemenea, a fost semnalată depăşirea capacităţii proiectate a digurilor pe râul Vediţa din zona localităţii Coloneşti, judeţul Olt, apa trecând peste ele cu o lamă deversantă de circa 10 centimetri pe o lungime de aproximativ 1,5 kilometri pe ambele maluri. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Piteşti - Craiova.

Având în vedere caracterul rapid şi efectele viiturilor formate pe râurile mici, ANAR a făcut un apel către populaţie să nu traverseze cursurile de apă aflate sub avertizare, să evite circulaţia pe podeţe şi punţi şi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici