- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.06.2013, 12:25)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apele Române: Lucrările la digul de la Borcea, aproape finalizate. Nu este pericol de inundaţie
Lucrările de consolidare a digului de pământ de la braţul Borcea, în care se infiltrase apa, sunt aproape încheiate, neexistând vreun pericol de inundaţie, conform preconizărilor actuale privind debitul Dunării, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Administraţiei "Apele Române".
Urmărește
427 afișări
Apele Române: Lucrările la digul de la Borcea, aproape finalizate. Nu este pericol de inundaţie (Imagine: Marius Mitrache/ Arhiva Mediafax Foto)
Digul a fost în pericol din cauza eroziunii active, ca urmare a debitelor ridicate din aprilie şi pe fondul lipsei perdelei de protecţie forestieră, întrucât unul din proprietarii din zonă a tăiat mai mulţi copaci, au spus reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR).
Lucrările, executate în regim de urgenţă, au început vineri şi ar urma să se încheie miercuri. Acestea includ dublarea digului existent pe o lungime de 80 de metri în zona critică, cu eroziunile active, care are o înălţime de 4,5 metri şi o lăţime a coronamentului de 7-8 metri, realizarea unui strat filtru pe taluz şi a unui ecran de palplanşe în zona eroziunii active, pe o lungime de circa 80 de metri, la piciorul digului, utilizându-se palplanşe de 12 metri lungime, precum şi consolidarea spre taluzul interior.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
La realizarea acestor lucrări colaborează ANAR, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Ialomiţa şi administratorii terenurilor aflate în incinta îndiguită Borcea de Jos. Poliţia de Frontieră a sprijinit lucrările cu o barcă cu motor mai puternică, pentru a se putea lucra în curent, a precizat purtătorul de cuvât al ANAR, Cătălina Brăgaru.
Aceasta a mai declarat, citând datele furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA), că debitul actual al Dunării la intrarea în ţară este de 8.500 de metri cubi pe secundă, fiind preconizat să ajungă la 10.500 de metri cubi pe secundă pe 16 iunie, în timp ce în luna aprilie a acestui an debitul fluviului la Baziaş a atins un maxim de 11.900 de metri cubi pe secundă.
Conducerea INHGA a anunţat luni, în comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimetri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei.
Ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a arătat că nivelul Dunării nu va creşte peste cota de inundaţii, dar că viitura pe Dunăre va fi în România "între 3-4 săptămâni", şi a cerut ca structurile regionale şi teritoriale de la Apele Române să monitorizeze "fiecare bucăţică" de dig, deoarece oricând poate apărea o fisură.
El a cerut să nu mai apară situaţii de genul celei consemnate vineri, când conducerea Apele Române Buzău i-a comunicat telefonic că nu mai ştie ce soluţie să dispună pentru digul pe Ialomiţa, care "se mânca".
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Ialomiţa, apele braţului Borcea al Dunării s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar daca acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa.
"La Feteşti se lucrează fără încetare pentru consolidarea digului. Lucrările de consolidare au început în urmă cu patru zile şi se va ajunge la înălţimea digului iniţial, de 4,5-5 metri. S-au început lucrările şi pe partea digului dinspre Dunăre, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima dată s-a început pe partea de incintă, unde s-a taluzat pământ. S-a încercat şi se încearcă lărgirea digului, s-au pus planşe de fier, cu lungime de 14 metri şi se realizează un ecran de protecţie", a declarat, luni, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu.
Autorităţile locale au avertizat că, dacă va continua să plouă, debitul Dunării ar putea depăşi nivelul critic înregistrat în luna aprilie, când a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secundă.
În cea mai mare parte a lunii aprilie, Dunărea a fost sub cod portocaliu de inundaţii pe sectorul românesc.
Luni dimineaţă, nivelul apelor Dunării a început să scadă la Budapesta, după ce a ajuns la 8,91 de metri, doborând recordul de 8,60 de metri din 2006.
Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul de BACALAUREAT din acest an
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe