- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (01.05.2017, 10:18)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aplicaţie pentru telefon, de monitorizare a alunecărilor de teren şi avalanşelor, prezentată la Cluj
O echipă de IT-işti din Cluj-Napoca a realizat în cadrul hackathon-ului NASA Space Apps Challenge, o aplicaţie pentru telefonul mobil de monitorizare a alunecărilor de teren şi a avalanşelor prin care un utilizator poate anunţa dacă are sau nu nevoie de ajutor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
378 afișări
Aplicaţie pentru telefon, de monitorizare a alunecărilor de teren şi avalanşelor, prezentată la Cluj (Imagine: Hepta/ Mediafax Arhiva Foto)
Aurelian Cotuna, membru al echipei care a realizat aplicaţia, a declarat, presei că aplicaţia Slide Scape monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA.
„Am venit cu un sistem, cu o aplicaţie pentru telefonul mobil, care monitorizează evenimentele de alunecări de teren de pe tot globul, folosind date de la NASA. În momentul în care un utilizator al aplicaţiei se află într-o zonă de pericol va primi o notificare pe telefon pe care va trebui să o oprească. Dacă o opreşte în zece secunde înseamnă că este conştient şi nu este prins sub dărâmături iar viaţa nu îi este pusă în pericol. Dacă apasă pe aplicaţie va avea două opţiuni, prima că este în regulă, şi a două care înseamnă că este conştient dar grav rănit. Este o soluţie de optimizare a modului în care putem salva vieţi”, a explicat Cotuna.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit acestuia, aplicaţia emite sunete atât pentru persoanele din echipele de intervenţie, cât şi pentru câinii folosiţi la recuperarea victimelor prinse sub dărâmături. De asemenea, poate fi folosită în cazul alunecărilor de teren, dar poate fi extinsă la alte catastrofe – avalanşe, cutremure, inundaţii, dar chiar şi în caz de război sau de atacuri teroriste.
„Este un proiect cu care vrem să ajutăm lumea să fie mai bună, pentru că noi credem că putem provoca viitorul prin tehnologie, iar tehnologia mobilă este viitorul”, a mai spus reprezentantul echipei.
O altă aplicaţie prezentată la concursul de programare se numeşte Icarus a fost dezvoltată pentru oamenii obişnuiţi, pentru a înţelege mai bine la ce capacitate sunt panourile solare şi ce pot face cu ele.
„Beneficiarii sunt oamenii care vor să îşi instaleze acasă un sistem de panouri solare şi vor să ştie cât vor produce ale panouri şi dacă merită să investească în zona în care locuiesc în astfel de panouri. Aplicaţia se poate folosi şi pe telefonul mobil şi are un modul de istoric al zilelor cu soare care permite beneficiarului să vadă într-o perioadă de timp, ultimii 12 ani, de exemplu, că într-o anumită zonă dacă pune un panou solar poate obţine un kW pe zi. De asemenea, aplicaţia are şi parte de previziune meteo”, a precizat unul dintre membrii echipei care a realizat Icarus, Ionuţ Balazs.
Acesta a menţionat că aplicaţia are o parte de monitorizare a consumului, care este utilă şi în proiectele NASA, în condiţiile în care, pe Marte, de exemplu, nu sunt decât panouri solare iar astfel se poate planifica un consum de electricitate în funcţie de starea vremii.
Aplicaţiile Slide Scape şi Icarus au obţinut primele două locuri la hackathon-ul de la Cluj-Napoca.
Premiul publicului în cadrul hackathon-ului l-a obţinut aplicaţia Agrialtert, care îşi propune să ajute micul fermier, cel care are o mică livadă pe lângă casă sau o cultură agricolă, iar acesta să fie anunţat cu patru zile înainte cu privire la situaţiile meteo care pot provoca daune culturilor, cum ar fi îngheţul.
Robin Molnar, membru al echipei care a dezvoltat aplicaţia, a subliniat că se oferă şi recomandări fermierilor cu măsurile pe care aceştia trebuie să le ia pentru protejarea culturilor.
„Vremea actuală, cum a fost şi cea de acum două săptămâni, pune probleme deosebite în a menţine culturile. Vom implementa un sistem prin care fermierii se înregistrează în aplicaţia noastră şi vor fi alertaţi prin sms sau email cu privire la eventualele pericole”, a spus Molnar.
NASA Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon la nivel mondial, fiind incubatorul de inovaţie al Agenţiei Aerospaţiale Americane (NASA).
La concursul de programare care a avut loc sâmbătă şi duminică la Cluj-Napoca au participat circa 100 de persoane care au concurat în cadrul a 11 echipe. Competiţii similare au avut loc la Bucureşti şi Timişoara, iar primele două aplicaţii câştigătoare precum şi cea preniată de public din fiecare oraş vor fi înscrise în concursul global NASA.
„La final, juriul NASA va alege câteva echipe care vor participa la o lansare a unei misiuni spaţiale la Cape Canaveral, în SUA”, a declarat organizatorul concursului de la Cluj-Napoca, Cristian Dascălu.
Citeşte şi: Un tânăr a murit după ce a căzut de pe un zid de la Cetatea Devei unde făcea fotografii. Autorităţile au deschis o anchetă
Citeşte şi: GALERIE FOTO Săbii, cuţite, topoare şi un pistol, ridicate de la două familii de romi care sunt în conflict
Citeşte şi: MEDIAFAX TALKS: Clinici private: Sistemul privat s-a dezvoltat acolo unde cel public nu a putut
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36