Interviuri Aplicaţiile de dating: cauţi pe cineva, dar ajungi victimă a violenţei sexuale. Cum e experienţa pentru români şi românce
- Aplicaţiile online de dating sunt utile, fun, dar nu prea safe.
- Un nou studiu privind aplicaţiile de dating a dezvăluit rate ridicate de violenţă sexuală, hărţuire sexuală, „stealthing”, agresiune şi partajare nedorită de imagini explicite.
- 12 tineri şi tinere din România povestesc despre experienţele lor de violenţă sexuală în cadrul aplicaţiilor de dating.
Atât femeile, cât şi bărbaţii, devin victime ale violenţei sexuale. Persoanele LGBTQ+, mai vulnerabile
Dating-ul online ar trebuie să fie safe, dar nu e
12 tineri şi tinere din România povestesc despre experienţa cu aplicaţiile de dating
Am întrebat 14 persoane tinere (16-39 de ani / rural şi urban) despre experienţele lor de violenţă sexuală pe aplicaţiile de dating. Dintre acestea, două persoane (o fată şi un băiat) au fost de acord să ia parte la interviu, dar l-am oprit din cauza stării inconfortabile resimţite, vizibilă, abuzul sexual fiind greu de povestit.
Din experienţa mea de cercetatoare, expertă şi activistă pe violenţă sexuală, se întâmplă extrem de des abuzuri pe aplicaţiile de dating, care de obicei se şi agravează după ce persoanele se cunosc şi offline. Încă există multă stigmă şi învinovăţire a persoanelor supravieţuitoare, mai ales că sunt preconcepţii puternice despre a folosi aplicaţii de dating (ex: eşti o femeie uşoară dacă ieşi cu bărbaţi de pe aplicaţie; nu eşti un bărbat capabil să întâlneşti o femeie în realitate etc).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Întotdeauna, violenţa sexuală online (în toate formele sale, de la jigniri şi trimitere de imagini explicite, presiuni, manipulare pentru ca cealaltă persoană să trimită conţinut explicit, să se dezbrace, să se atingă deşi nu-şi doreşte asta etc.) rămâne o manifestare a relaţiilor de putere. Prădătorii sexuali sau persoanele care vor să abuzeze sexual pe cineva vor căuta „victime” sigure (poza de profil, prima interacţiune, modul de reacţie la micile rugăminţi cu tentă sexuală etc). Prin urmare, o interacţiune cu cineva cu o atitudine autoritară, dominatoare, superficială, ar trebui să ne pună pe gânduri. Masculinitatea toxică joacă, la rândul său, un rol vital în modul în care bărbaţii, în general, tind să relaţioneze cu femei necunoscute pe aplicaţiile de dating.
Din fericire, generaţiile mai tinere sunt mai „echipate” să recunoască persoane cu potenţial de abuzator din primele discuţii. Aici intervin informaţiile despre consimţământ, limite, educaţie sexuală etc., necesare să fie primite mai ales la şcoală, dar şi în familie.
În cele ce urmează, voi reda întrebările şi o parte din răspunsurile celor intervievaţi.
Ce părere aveţi despre aplicaţiile de dating? Sunt ele utile? De cât timp le folosiţi şi cum aţi cataloga experienţa cu ele? Care este cea mai pozitivă/ negativă experienţă? Ce sfat aţi da celorlalţi?
- „Stranger danger”. Sunt utile, dacă ştii să te păzeşti de pericole! Dacă nu te cunoşti bine sau ai trecut prin diverse feluri de violenţă acasă, la şcoală sau cu iubitul, e pericol, te „miros” (bărbaţii de pe aplicaţie n.red.) imediat şi profită. Eşti o pradă. Am instalat prima aplicaţie când aveam 12 ani, acum patru ani. Eram curioasă, colege mai mari aveau deja aplicaţia şi ieşeau cu mulţi băieţi. Băieţii de pe aplicaţie păreau cool, atrăgători, realizaţi - maşină, excursii scumpe - asta reieşea din pozele lor. Plus că ai şansa să cunoşti bărbaţi şi ei să nu ştie ce vârstă ai. Am păstrat puţin aplicaţia, nu puteai să discuţi prea mult cu ei. Cereau poze în sutien şi întrebau „când ne f**m?”. Sunt insistenţi, trimit poze cu penisuri şi dacă îi refuzi, te jignesc. E mişto adrenalina aia, că vorbeşti cu bărbaţi adulţi (...) dar am avut o prietenă care a păţit-o urât (...). Avea 15 ani şi a minţit că are 20, avea poze în care părea mai matură. A vorbit o săptămână cu un bărbat pe dating app, cred că avea gen 33 de ani. Era profesor la facultate şi făcea sporturi extreme. I-a zis că o ia la întâlnire, ea era happy că ăsta avea Porche, maşina ei preferată (...) dar a sechestrat-o în maşină, a lăsat-o acolo câteva ore, noaptea, la marginea oraşului (...) în maşina lui. El şi-a chemat un prieten şi au plecat. S-au întors cu încă doi şi au violat-o. Şi asta doar pentru că voia şi ea o plimbare în maşina preferată. După ce mi-a povestit ce i s-a întâmplat, n-am mai avut încredere în aplicaţii, mi-e prea teamă şi scârbă. De câteva luni am instalat iar, pentru că într-un oraş mic nu prea ai unde să cunoşti băieţi. Dar nu mai pun botul, ca să zic aşa. Şi încă n-am încredere să mă văd cu ei offline. Sfatul meu e să nu credeţi tot ce vedeţi şi să nu ieşiti la date până nu sunteţi sigure că omul ăla e întreg la cap (Maria, 16 ani).
- „Aş folosi cuvântul „rău necesar”. Pentru că e cu două tăişuri. Te expui, te vulnerabilizezi, dar ai şi de câştigat, dacă ştii să-ţi joci cartea. Poţi găsi „persoana ta”, dar după multe experienţe să le zicem frumos „oribile”. O idee greşită e că bărbaţii nu pot fi victime. Dar sunt! Am încercat cu diverse aplicaţii în ultimii cinci ani. Multe femei agresive verbal, narcisiste şi care vor doar sex, nu le pasă nici ce vârstă ai sau cum îţi place cafeaua dimineaţa. E frustrant. Nu caută comunicare sau să te cunoască. Te simţi redus la obiect sexual ... ştiu, voi (femeile n.red.) păţiţi asta zilnic. Cea mai negativă experienţă: m-am văzut o dată cu o femeie de pe aplicaţie. Voia sex, arăta bine, am zis „ok”. M-a manipulat să mergem la ea, că găteşte ceva. Dar nu arăta ca în poze, din contră. Ajunşi la ea, cred că voia să mă gătească pe mine, am dat să plec, dar m-a lovit peste faţă şi mi-a spus să execut, tot trăgându-mi de haine şi spunând cuvinte sexuale. Am împins-o şi am fugit dezbrăcat. Nu mi-e ruşine să zic asta. M-am speriat. Dar acum aproape doi ani, am cunoscut o femeie mişto pe app, e sensibilă şi ne potrivim. Anul acesta ne căsătorim. Sfatul meu: învaţă despre femei, nu le trata ca obiecte sexuale pentru că roata se întoarce categoric, nu poza în cine nu eşti şi nu lua în derâdere violul şi alte forme de agresiune, că se întâmplă des pe app şi faţă în faţă” (Mircea, 39 de ani).
- „Risc şi (ne)câştig. Aşa aş cataloga aplicaţiile de dating. Am instalat la insistenţa prietenelor. Mi se par utile, dacă eşti vindecată şi conştientă de pericolele posibile. Am cunoscut câţiva bărbaţi mişto, cu unii am rămas prietenă bună, nu s-a legat altceva. Alţii, deşi păreau wow online, în realitate arătau altfel şi erau monştri la comportament: te vedeau şi tratau ca o bucată de carne, se uitau flămânzi la corpul tău şi trăgeau de tine. Am păţit asta. Am păţit să fiu urmărită, ameninţată, aproape violată de bărbaţi cunoscuţi pe app. Cea mai pozitivă experienţă: am cunoscut dragostea vieţii mele acolo, suntem căsătoriţi de trei ani. Am vorbit o lună acolo, ne-am văzut şi după câteva luni ne-am mutat împreună. Dar cred că foarte rar ai norocul ăsta” (Narcisa, 27 de ani).
- „Poţi trăi fără ele. Mie nu îmi plac, dar le ţin pentru socializare. Mi se pare o idee proastă să faci sex cu oameni cunoscuţi acolo. Am dat de femei şi bărbaţi atât de broken (cu probleme, nevindecaţi n.red.) încât te îmbolnăvesc şi pe tine, mental şi fizic, vând gogoşi, afişează o faţă frumoasă, dar sunt indisponibili emoţional şi urmăresc doar să producă suferinţă. Am ieşit cu un bărbat cunoscut online, părea minunat, doar părea. Mi-a dat HPV, pentru că şi-a scos prezervativul fără acordul meu. Câţiva ani mai târziu am aflat şi bag o grămadă de bani în tratamente pentru că am tulpini canceroase şi risc cancer de col uterin. Sunt bisexuală, deci pot spune că cu femeile am avut experienţe mai bune, au mai mult respect, îţi înţeleg limitele şi nu sunt vulgare. Ce sfat să dau: dacă eşti bi sau lesbi, eşti şi mai vulnerabilă acolo. Ai grijă înainte de a ieşi la date!” (Patricia, 32 de ani).
- „Fun, ai de câştigat, te descoperi mai mult pe tine şi înţelegi ce fel de partener/ă vrei lângă tine. Dar dacă eşti sigur pe tine şi ştii ce te mână pe app, altfel eşti tras într-o lume online plină de iluzii şi ajungi victimă până la urmă, dacă dai de persoane periculoase. Şi sunt multe. Eu sunt bărbat trans, sunt mai ferit, să zic, dar ştiu bine că femeile trans sunt fetişizate (bărbaţii heterosexuali se conving între ei să facă sex cu cineva trans, că au auzit ei că ar fi „altceva”. E atât de oribil şi animalic să crezi şi să faci asta, să foloseşti o altă fiinţă umană pentru o prostie auzită. Fiind bărbat, sunt dezamăgit de ce văd în jurul meu, multă toxicitate, nu înţelegere, apropiere şi respectare a femeilor şi tratare ca egale. Mai ales pe aplicaţiile de întâlniri, unde mulţi mint doar că te prindă. Ca bărbat, pot spune că o las pe ea să facă primul pas, îi dau spaţiu şi nu insist. Aşa că sfatul meu este pentru bărbaţi: dacă eşti bine cu tine, instalează aplicaţie, dacă eşti naşpa, mai bine stai singur şi lucrează cu tine. Nu îţi bate joc de cineva!” (Laurenţiu, 21 de ani).
- „Am fost violată la prima întâlnire. Aveam 20 de ani. El nu avea 23 de ani, ci cred că peste 40. Am făcut o plimbare, mi-era aiurea să-l refuz, era foarte insistent şi amabil, eu entuziasmată de imaginea pe care mi-o făcusem despre el... am vorbit luni întregi, dar fără video şi doar pe app. Era seara târziu şi ne văzusem unde decisese el. Lacul Morii. (...) Mi-a dat un pumn în cap şi cred că am leşinat, sau pe acolo... M-am trezit în boscheţi, cu hainele rupte şi plină de sânge. Mă cutremur doar când îmi apar reclame pe telefon la aplicaţii de genul. Să nu ai încredere în necunoscuţi şi mai ales dacă nu îţi dau un profil de Facebook sau Insta. Atât pot spune” (Sarah, 27 de ani).
- „Nu am putere să povestesc detaliat, e încă prea dureros (unul m-a pipăit, altul m-a urmărit luni de zile, şi vreo doi au postat poze cu mine dezbrăcată pe site-uri de escorte, cu numărul meu de telefon şi nume) dar vreau să spun că nu tot ce zboară se mănâncă. Mai bine ieşi în oraş, înscrie-te la un curs, mergi într-un loc nou, nu recurge la aplicaţii online. Fă lucrurile altfel!” (Oana, 32 de ani).
- „Nu am experienţe pozitive, doar traumatizante. Din fericire, m-am ferit (eu m-am ferit pe mine) de viol şi altele. Când am văzut că devin agresivi şi vorbesc despre obsesiv sex, sau n-au maniere, le-am dat block. Nu-ţi instala dating app, e o lume mare offline, ai şanse să găseşti oameni ok” (Cristina, 37 de ani).
- „Ca bărbat, nu pot să zic că e periculos, dar nici plăcut. E o experienţă dulce, dar şi amară, poate mai mult amară. Mi se pare că te ascunzi în spatele unor fotografii şi a unor cuvinte bine alese, când în realitate, tu eşti vai de tine fizic şi psihic. Femei care au impresia că sunt prea bune pentru oricine, te tratează de sus, dacă nu ai maşina X, îţi dau block instant. Prea multă superficialitate. Dacă vrei să cunoşti femei ok, ai şanse, dar sunt puţine care merită atenţie şi încredere. Am ieşit cu cineva care s-a „vândut” prea bine, părea simplă şi nepretenţioasă, nu era vulgară. Dar în realitate, avea o ciudă pe bărbaţi şi voia doar să îi chinuie. Deci un „rechin” online. M-am prins în câteva luni. Eram în maşină şi nu puteam fi atent la ea, mi-a trosnit două palme din senin, a pus mâna pe volan şi a tras, am intrat într-o maşină parcată, noroc că nu erau oameni pe trotuar. (....) Apoi m-a manipulat, că dacă nu mă vad cu ea, se omoară. Am făcut sex cum a dorit ea, m-am simţit violat, chinuit. Am scăpat cu greu din „relaţia” aia. (Valeriu, 35 de ani).
- „No fun. Te implici mult şi ieşi în pierdere. Am fost forţat să fac sex, plângea şi spunea că o cred urâtă. Păi chiar era, dar avea poze photoshopate, nu m-am prins. Oribil, ce să mai. Am ţinut un an aplicaţia. Nu mai ai încredere în femei de pe app” (Sorin, 28 de ani).
- „Am fost hărţuită sexual, am primit dick pics (poze cu penisuri), am fost ameninţată cu violul. De toate. Din fericire, am refuzat să mă vad offline cu ei. Aplicaţiile sunt un „Rai” pentru violatori, pedofili şi bărbaţi indisponibili emoţional. De ce ţi-ai pierde timpul şi energia punându-te în pericol?” (Trestiana, 24 de ani).
- „E foarte utilă, mai ales dacă eşti LGBTQ. Ai mai multe şanse să cunoşti oameni din spectrul tău. Dar e şi periculos. Nu te amoreza de o „imagine”, şi nu ieşi fuguţa la prima întâlnire. Date-raping-ul (violul la prima întâlnire) şi stealthing-ul sunt reale şi se întâmplă prea des. Eu îmi iau măsuri de protecţie mereu. Pun un prieten să vină cu mine şi să pândească din urmă, hihi” (Loredana, 19 ani).
Deşi au trecut prin viol şi alte tipuri de violenţă sexuală, nicio persoană din cele 12 nu a raportat la poliţie. Doar şase au povestit unui prieten/unei prietene sa au făcut terapie pentru a depăşi abuzul. Cuvinte precum „pericol, abuz, viol, minciună” se repetă în răspunsurile celor intervievaţi, ceea ce arată experienţele lor şi că violenţa sexuală este întâlnită des pe aplicaţiile online. Totodată, nicio persoană din cele 12 nu a vorbit despre ce pot face platformele şi autorităţile, pentru că li se pare că prejudecăţile despre cei şi cele care trec prin violenţa sexuală sunt prea profunde şi că mai e cale lungă până la acţiune.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO