Apostu ar fi primit câte 4000 euro şi produse pentru spaţii oferite vânzătorilor de pepeni

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, ar fi primit 4.000 de euro pentru fiecare spaţiu pentru care municipalitatea aloca autorizaţie pentru vânzătorii de pepeni, dar şi produse agricole, se arată în motivarea deciziei de arestare a edilului, emisă de Curtea de Apel Cluj.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Apostu ar fi primit câte 4000 euro şi produse pentru spaţii oferite vânzătorilor de pepeni

Apostu ar fi primit câte 4000 euro şi produse pentru spaţii oferite vânzătorilor de pepeni (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Conform motivării sentinţei de arestare a primarului Sorin Apostu, făcută publică, miercuri, de Curtea de Apel Cluj, în cursul anului 2011, Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin persoana lui Sorin Apostu, a emis autorizaţii de comercializare stradală pentru producători agricoli.

"Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că, pentru emiterea acestor autorizaţii, făptuitorul Apostu percepe «taxe» în bani şi produse de la făptuitorul S. M., asociat al SC. C. A. A. I. E. SRL D., judeţul Dolj, liderul/reprezentantul producătorilor agricoli. Astfel, s-a stabilit că acesta din urmă colectează de la fiecare producător suma de 4.000 de euro pentru fiecare locaţie pentru care i se alocă autorizaţie, sumele colectate, alături de produse agricole, fiind remise lui Sorin Apostu", se arată în motivare.

În acest sens, se arată că, în 16 iunie 2011, Primăria municipiului Cluj Napoca, sub semnătura lui Apostu, a eliberat, pentru anul în curs, 26 de autorizaţii de comercializare stradală (în principal pentru pepeni).

"Înainte de emiterea acestor autorizaţii, cât şi în perioada următoare, făptuitorul S. M. l-a contactat pe Apostu, telefonic, în repetate rânduri, şi s-a deplasat la locuinţa acestuia. Suspiciunile privind existenţa faptelor de corupţie sunt întărite de faptul că «vizitele» lui S. M. sunt la ore foarte târzii, întotdeauna în intervalul 23.30-24.30, noaptea, când acesta intră cu maşina proprie în curtea şi garajul primarului, în timp ce primarul supraveghează din maşina sa, parcată pe stradă, derularea «vizitei»", se arată în motivare.

De asemenea, actele premergătoare efectuate în cauză au surprins deplasări nocturne ale lui Apostu la locul unde S. M. comercializează în Cluj-Napoca produse agricole (IRA), deplasări care au avut loc invariabil la ore foarte târzii, spre miezul nopţii. Astfel, Apostu l-a contactat pe S. M. în seara de 27 august 2011, la ora 23.22, după care i-a făcut o vizită la locul unde acesta vindea marfa agricolă, precum şi în seara de 7 septembrie 2011, la ora 23.09, discuţie urmată de o altă vizită.

Din evaluarea sumelor colectate de către S. M., raportat la numărul de autorizaţii emise de Primăria Cluj-Napoca numai pentru acest an, ar rezulta suma de 50.000 de euro remisă în acest context ilicit lui Sorin Apostu.

Conform procesului-verbal de percheziţie domiciliară efectuată la locuinţa învinuiţilor Sorin Apostu şi Monica Apostu reiese că au fost găsite sumele de 10.000 de euro şi de 50.000 de lei, a căror provenienţă a fost justificată de Apostu ca rezultat al economiilor soţiei, iar cu ocazia audierii sale în instanţă el a precizat că aceste sume de bani au fost scoase din bancă şi urmau să fie utilizate pentru o deplasare a sa în Germania pentru realizarea unor lucrări stomatologice, precum şi pentru plata impozitului ca urmare a regularizării impozitului pe venit de către soţia sa.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.

În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici