Aproape 1,8 miliarde de oameni la nivel global riscă boli grave dacă nu fac sport suficient. Avertismentul lansat de OMS

  • Noi date arată că aproape o treime (31%) dintre adulţii din întreaga lume, aproximativ 1,8 miliarde de persoane, nu au atins nivelurile recomandate de activitate fizică până în 2022.
  • Constatările indică o tendinţă îngrijorătoare de inactivitate fizică în rândul adulţilor, care a crescut cu aproximativ 5 puncte procentuale între 2010 şi 2022.
  • Cercetătorii au subliniat că inactivitatea fizică îi expune pe adulţi la un risc mai mare de boli cardiovasculare.
Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului Aproape 1,8 miliarde de oameni la nivel global riscă boli grave dacă nu fac sport suficient. Avertismentul lansat de OMS

Aproape 1,8 miliarde de oameni la nivel global riscă boli grave dacă nu fac sport suficient. Avertismentul lansat de OMS

Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi profesori din mediul universitar arată că 1,8 miliarde de oameni de pe glob riscă să dezvolte boli grave dacă nu fac activitate fizică suficientă.

Aceşia avertizează că dacă tendinţa se menţine, nivelurile de inactivitate ar putea ajunge la 35% până în 2030, iar lumea este în prezent departe de a atinge obiectivul global de reducere a inactivităţii fizice până în 2030.

În cadrul studiului publicat în revista The Lancet Global Health, cercetătorii au subliniat că inactivitatea fizică îi expune pe adulţi la un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale, diabetul de tip 2, demenţa şi cancere precum cel de sân şi de colon.

„Aceste noi constatări evidenţiază o oportunitate pierdută de a reduce cancerul şi bolile de inimă şi de a îmbunătăţi sănătatea mintală şi bunăstarea prin creşterea activităţii fizice", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Cele mai ridicate rate de inactivitate fizică au fost înregistrate în regiunea Asia-Pacific cu venituri ridicate (48%) şi în Asia de Sud (45%), iar în alte regiuni, nivelurile de inactivitate variază între 14%, în Oceania, şi 28%, în ţările occidentale cu venituri ridicate.

La nivel global, studiul arată că femeile sunt mai inactive fizic decât bărbaţii, cu o rată de 34% faţă de 29%, iar persoanele cu vârsta de peste 60 de ani fac mai puţină mişcare decât adulţii.

Pe de altă parte, studiul arată şi rezultate promiţătoare în rândul unor ţări. Aproape jumătate din ţările lumii au înregistrat unele îmbunătăţiri în ultimul deceniu, iar 22 de ţări au fost identificate au şansa de a atinge obiectivul global de reducere a inactivităţii cu 15 % până în 2030, dacă tendinţa lor continuă în acelaşi ritm.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca adulţii să aibă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă, sau echivalent, pe săptămână.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici