Aproape 10.000 de copii nu au loc în grădiniţele din Bucureşti
Înscrierile copiilor la grădiniţele din Capitală încep marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) estimând aproximativ 35.000 de înscrişi, cu aproape 10.000 mai mult decât locurile alocate prin cifra de şcolarizare.
Aproape 10.000 de copii nu au loc în grădiniţele din Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)
Inspectoratul Şcolar al Capitalei a primit, prin planul de şcolarizare 2008-2009, 25.000 de locuri în grădiniţe, cu aproape 10.000 mai puţine decât cererile, estimate la 33.000-34.000, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Marian Banu.
"Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti apreciază că, pe lângă cele 25.000 de locuri din cifra de şcolarizare ar putea fi, conform situaţiilor din anii precedenţi, alte o sută de grupe noi, ceea ce reprezintă aproape 35.000-36.000 de copii cuprinşi în învăţământul preşcolar în 2008-2009. Şi anul viitor vor mai fi grupe cu un număr mai mare de copii decât cel prevăzut, dar nici nu putem lăsa copiii pe drumuri", a explicat Banu.
Situaţia grădiniţelor la începutul anului şcolar 2007-2008, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, arăta că la nivel naţional existau 10.126 de grădiniţe, cu 647.127 de locuri şi 639.331 de copii înscrişi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Datele demonstrau că nu exista un deficit de locuri la nivel de ţară, dar o situaţie distinctă se observa în oraşele capitale de judeţ şi mai ales în municipiul Bucureşti, unde, de regulă, există mai mulţi copii înscrişi decât locuri, spunea, în martie, Mihaela Suciu, consilierul personal al ministrului Educaţiei.
Una dintre explicaţii ar fi aceea că oraşele mari sunt nu doar reşedinţe, ci şi zone de tranzit pe perioade mai lungi, scurte sau definitive pentru multe familii venite din provincie.
"De asemenea, de cele mai multe ori părinţii sunt tentaţi să-şi trimită copiii doar în câteva dintre unităţile de învăţământ preuniversitar, din motive de genul că au auzit că este o grădiniţă bună, educatoarea este foarte bine pregătită, se studiază o limbă străină pe care şi-o doresc, le place cum arată clădirea, copilul vecinului este tot acolo, este poziţionată într-o zonă centrală", mai spunea Suciu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO