„Aproape 10.000 de ruşi morţi în Ucraina”. Hackerii au batjocorit publicaţia rusă Komsomolskaya Pravda, pentru a publica numărul real al morţilor

  • O companie de hackeri a transmis Rusiei, care oficial a raportat doar 500 de morţi pe front, situaţia dramatică din Ucraina: în Komsomolskaya Pravda, un ziar pro-Kremlin, a fost publicat un bilanţ al pierderilor ruseşti: 9.861 de morţi şi 16.153 de răniţi.
  • Cifra a fost atribuită Ministerului Apărării din Rusia şi a fost preluată de alte mass-media, din ţară şi din străinătate.
  • ar apoi a fost repede dezminţită de Pravda, care a emis ulterior o informaţie în care vorbeşte despre „sabotaj cibernetic”.
Urmărește
18982 afișări
Imaginea articolului „Aproape 10.000 de ruşi morţi în Ucraina”. Hackerii au batjocorit publicaţia rusă Komsomolskaya Pravda, pentru a publica numărul real al morţilor

„Aproape 10.000 de ruşi morţi în Ucraina”. Hackerii au batjocorit publicaţia rusă Komsomolskaya Pravda, pentru a publica numărul real al morţilor

NU este primul atac de acest fel. În urmă cu două săptămâni, a avut loc un raid cibernetic sofisticat pe site-ul TASS, agenţia oficială istorică, care inserase o listă a pagubelor suferite în „operaţiunea militară specială”, termen cu care ruşii sunt obligaţi să numească invazia Ucraina. În acel caz, totuşi, s-au folosit numerele dintr-un comunicat al guvernului de la Kiev, făcând uşor de identificat originea farsei. 

Kremlinul nu a făcut publice informaţii despre victime din 2 martie trecută, când a recunoscut 498 de soldaţi morţi. O evaluare foarte departe de realitatea documentată de imaginile venite din faţă. Săptămâna trecută, pe baza estimărilor Pentagonului, New York Times a raportat 7.000 de soldaţi ucişi şi cel puţin 14.000 de răniţi: un calcul considerat a fi de încredere de mulţi experţi occidentali şi cu siguranţă a crescut în ultimele zile de luptă.

Spre comparaţie, armata rusă a pierdut doar 98 de soldaţi, în campania din 2008 împotriva Georgiei. Şi în cei 10 ani de invazie a Afganistanului, întreaga Uniune Sovietică a pierdut 14.000 de oameni. În al doilea conflict cecen, războiul lung deschis de preşedintele Elţin şi încheiat de Putin, cei căzuţi pe front au fost aproximativ 5.000.

BBC a identificat morţii

Cât de greu este sacrificiul trupelor ruseşti se observă din înmormântările care au loc în fiecare zi, în toate colţurile ţării. BBC a întocmit o listă cu 557 de nume confirmate, inclusiv un general şi 7 colonei. Victimele sunt în principal bărbaţi ai unităţilor alese - paraşutişti, marinari, divizii blindate ale Gărzii - cărora li s-a încredinţat primul val de atac. Mulţi dintre ei sunt ofiţeri, chiar şi de rang înalt. Este surprinzător, însă, că ceremoniile de adio privesc aproape exclusiv personal ucis în prima săptămână de luptă.

Până şi răniţii sunt trataţi aproape în secret. Ruşii au difuzat foarte puţine videoclipuri, în care s-au acordat medalii sau s-au susţinut interviuri entuziaste. Opoziţia din Belarus a filmat convoaiele de ambulanţă care ajung noaptea la spitalele de campanie înfiinţate în ţara aliată Moscovei sau în gări, de unde pleacă apoi în ţară. Operaţiuni efectuate în cel mai mare secret, pentru a împiedica poporul rus să cunoască sacrificiul de sânge plătit pentru proiectele de putere ale Ţarului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici