- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 100.000 de mame nu mai primesc indemnizaţia dacă se reduce la un an concediul maternal
Aproape 100.000 de mame aflate în concediu maternal nu vor mai primi anul viitor indemnizaţia pentru creşterea copilului, dacă Guvernul va aproba măsura propusă de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Aproape 100.000 de mame nu mai primesc indemnizaţia dacă se reduce la un an concediul maternal (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
Sursele au precizat că, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, 198.000 de persoane sunt în prezent în concediu maternal, din care peste 90.000 au copil cu vârsta de până la un an.
Potrivit legislaţiei muncii, pot solicita acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului doar persoanele care au realizat venituri profesionale impozitate o perioadă de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului.
Astfel, se explică numărul mai redus al mamelor care primesc indemnizaţie, deşi în perioada octombrie 2009 - septembrie 2010 s-au născut aproape 215.000 de copii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit aceloraşi surse, 60% dintre mame primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei lunar, în timp ce restul încasează în medie aproximativ 1.300 de lei lunar.
În varianta propusă de ministrul Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu şi apoi să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni, economia realizată la buget s-ar ridica la 465 milioane de lei, au menţionat sursele.
Surse politice au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.
Potrivit liderului deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, coaliţia se va reuni din nou, duminică, pentru discuţii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmând ca o decizie finală să fie luată luni.
Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie,r educerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.
Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO