Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din România a lansat o campanie de strângere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia asupra efectelor nevăzute ale crizei coronavirus şi a impactului negativ puternic pe termen mediu şi lung asupra copiilor vulnerabili.
Printr-un SMS cu textul „MAMA” la 8864, oricine se poate alătura cauzei SOS Satele Copiilor cu o donaţie de doar 4 euro lunar, pentru copii. Donatiile se pot face şi pe website-ul asociaţiei www.sos-satelecopiilor.ro.
„În România, 1,38 milioane de copii se află la risc de sărăcie sau excluziune socială, iar dintre aceştia, peste 700.000 trăiesc în condiţii de sărăcie extremă. Aceste cifre sunt cu atât mai dramatice în contextul crizei Coronavirus, când categoriile sociale vulnerabile au devenit şi mai expuse”, arată SOS Satele Copiilor din România.
Pe măsură ce pandemia şi criza economică se adâncesc, copiii sunt şi mai supuşi riscurilor: inegalităţile sociale şi discriminarea devin mai puternice, creşte riscul de abuz, neglijare sau exploatare şi, în egală măsură, creşte riscul separării copiilor de familie din cauza sărăciei.
Mai mult, în mediul rural, odată cu închiderea şcolilor, majoritatea copiilor nu au acces la educaţie, în lipsa dispozitivelor şi a condiţiilor de studiu propice. Totodată, spun cei de la SOS Satele Copiilor, pentru familiile numeroase care locuiesc într-o singură cameră, fără acces la apă curentă sau căldură, este imposibilă menţinerea unor măsuri de igienă corecte, izolarea sau prevenirea răspândirii bolii în cadrul unei familii.
„Realitatea multor familii s-a schimbat în mod dramatic în ultimele opt luni în România. În timp ce mulţi dintre noi am început să ne adaptăm la
Intervenţia SOS Satele Copiilor este una integrată şi are ca scop eliminarea riscului de separare a copiilor de părinţi, prin rezolvarea problemelor familiei (sănătate, educaţie, locuire, ocupare etc.), cu accent pe copil. Se lucrează unu la unu cu familii aflate în situaţii dificile, cu scopul de a îi ajuta şi de a îi împuternici pe părinţi să asigure creşterea şi îngrijirea copiilor. Prin intervenţia SOS, aproape 4.000 de copii au fost sprijiniţi să rămână în familiile biologice, cu o rată de succes de 99%.