- Home
- Social
- ARAD, (19.08.2014, 11:06)
- Pacala Dana , Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 2.000 de arbori tăiaţi ilegal în pădurea din Nadăş, satul retrocedat unei singure familii
Autorităţile silvice din Arad au finalizat procesul de preluare în gestiunea statului a pădurii din Nadăş - sat ale cărui terenuri extravilane au intrat în posesia familiei Colţeu, cercetată de DNA -, constatând că 2.000 de arbori au fost tăiaţi ilegal, cu un prejudiciu de peste 400.000 de lei.
Urmărește
568 afișări
Aproape 2.000 de arbori tăiaţi ilegal în pădurea din Nadăş, satul retrocedat unei singure familii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, Gelu Zdrenghea, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că au fost finalizate inspecţiile silvice la Nadăş, iar pădurea din localitate a intrat în gestiunea statului, paza fiind asigurată de Ocolul Silvic Beliu, până la finalizarea anchetei DNA privind modul în care familia Colţeu a obţinut extravilanul satului, adică 8.762 de hectare.
Potrivit sursei citate, în urma inspecţiilor s-a constatat că din pădurea obţinută de familia Colţeu, care o gestiona prin firma SC Ocolul Silvic Privat Nadăş, au fost tăiaţi ilegal aproximativ 2.000 de arbori, fiind descoperite cioturile acestora, care nu poartă marca silvică obligatorie în cazul tăierilor cu documente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
"Este vorba despre o cantitate de 1.053 de metri cubi de masă lemnoasă valorificată ilegal, cu o valoare de 418.616 de lei", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad.
El a precizat că preluarea pădurii de la Nadăş în gestiunea statului, incluzând inspecţiile din teren, a avut loc sub coordonarea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Oradea.
Reprezentantul acestei instituţii în Arad, Petru Şeran, a spus că în urma constatărilor de la Nadăş au fost făcute sesizări penale, documentele fiind trimise la DNA, dar şi la Mnisterul Mediului şi la alte autorităţi competente în a lua măsurile legale împotriva celor care au exploatat ilegal pădurea şi în vederea recuperării prejudiciului.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad spun că pădurarii din Nadăş au refuzat să semneze procesele-verbale privind constatările din teren, iar familia Colţeu nu a semnat documentele privind predarea pădurii în gestiunea statului, opunându-se astfel acestui demers al autorităţilor.
La începutul lunii aprilie, surse din cadrul Direcţiei Silvice Arad declarau pentru MEDIAFAX că în timpul inspecţiilor făcute în pădurea din Nadăş s-a constatat că "un număr mare de copaci au fost tăiaţi ilegal".
După începerea anchetei DNA privind modul în care familia Colţeu a dobândit păduri şi terenuri în Nadăş, "a fost suspendat serviciul public Ocolul Silvic Privat până la finalizarea cercetărilor".
"Direcţia Silvică Arad preia în gestiune pădurea respectivă până la încheierea cercetărilor DNA, iar pentru asta e nevoie şi de o inspecţie de fond, cu parcurgerea întregii suprafeţe, hectar cu hectar, metru pătrat cu metru pătrat. Pentru că luăm în pază pădurea, trebuie să ne asigurăm că nu există probleme care ulterior ne-ar putea fi imputate", spunea purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, Gelu Zdrenghea.
În 8 iulie, surse din rândul anchetatorilor declarau că în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA s-a constatat că la baza retrocedării terenurilor satului Nadăş stau o serie de documente falsificate.
Potrivit surselor citate, familia Colţeu ar fi folosit la dobândirea proprietăţilor un codicil, care ar fi completat testamentul iniţial lăsat de Ecaterina Mairovitz, o vecină bătrână pe care o îngrijeau, şi în care se pevedea că în urma morţii sale vor dobândi o locuinţă.
Semnătura de pe actul adiţional la testament ar fi fost falsificată, iar noul act prevedea că bătrâna lăsa moştenire nu doar apartamentul, ci toate proprietăţile deţinute şi drepturile viitoare, ea fiind în litigiu pentru retrocedarea unor proprietăţi confiscate de comunişti.
La solicitarea corespondentului MEDIAFAX, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA confirma că în urma cercetărilor au fost descoperite semnături false pe documente. "În cauză s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la o serie de înscrisuri ce stau la baza restituirii unor imobile (terenuri şi clădiri situate în judeţul Arad). Raportul a fost finalizat şi constată că aceste înscrisuri conţin semnături ce nu au fost executate de persoanele despre care se pretinde că ar fi autorii actelor", se arăta în răspunsul DNA.
Potrivit sursei citate, cauza se află în instrumentare la Serviciul Teritorial Timişoara şi "se efectuează acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane fizice şi juridice pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în forma autoratului şi a instigării, fals şi uz de fals".
La sfârşitul lunii februarie, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat din satul Nadăş care aparţine familiei Colţeu, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului, fiind ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedări.
DNA preciza că procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu estimat la peste 20.971.503 de euro şi 296.942 de lei.
Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, declara că mai multe proprietăţi ale familiei Colţeu au fost puse sub sechestru şi că vor fi audiate cinci persoane fizice şi una juridică, cel mai probabil un notar. De altfel, notarul arădean Adrian Vlai, la biroul căruia a fost autentificat certificatul de moştenitor prin care familia Colţeu a obţinut extravilanul satului Nadăş, a fost pus sub acuzare de DNA Timişoara pentru abuz în serviciu.
Totodată, familia Colţeu a contestat măsura punerii sub sechestru a bunurilor, luată de DNA, însă judecătorii Curţii de Apel Timişoara au respins acţiunea. În urma deciziei instanţei, familia Colţeu nu poate să mai exploateze masă lemnoasă din pădurea deţinută în Nadăş, activitate de care se ocupa în mod curent prin firma deţinută - SC Ocolul Silvic Privat Nadăş.
Stelian Lupu, avocatul care reprezintă un grup de săteni din Nadăş, declara că percheziţiile procurorilor DNA au fost făcute în urma unei plângeri penale formulate de el, în numele localnicilor, în anul 2012, plângere care a fost depusă la Parchetul instanţei supreme, dosarul fiind transmis ulterior către DNA.
Potrivit lui Stelian Lupu, în această plângere localnicii spun că familia Colţeu nu avea dreptul să moştenească terenurile pentru că proprietarul iniţial de la care ar fi moştenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturile ligitioase familiei Colţeu, nu mai deţinea acele pământuri din anul 1939.
"În acel an a existat o licitaţie publică judecătorească, iar toate suprafeţele au fost cumpărate de către Societatea Forestieră Nadăş. Există documente în acest sens, iar licitaţia este menţionată inclusiv în cărţile funciare ale terenurilor. Ne întrebăm cum a fost posibil ca judecătorii să nu ţină cont de aceste documente, aşa cum nici Prefectura, şi nici Direcţia Silvică Arad nu au luat în seamă existenţa lor, deşi teoretic apărau interesele statului", declara avocatul Lupu.
El preciza că la Societatea Forestieră era acţionar, cu 81%, un cetăţean român. În plângere, sătenii reclamau şi o posibilă falsificare a numerelor topografice ale terenurilor şi modul de intabulare a acestor suprafeţe.
De asemenea, sătenii reclamau modul în care s-au făcut executări silite "care se refereau la terenuri libere, dar în realitate acestea erau ocupate şi de case ale oamenilor".
În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Instanţa a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea.
Iniţial, atât Comisia locală Tauţ, cât şi Comisia judeţeană Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privată formulată de soţii Colţeu.
Împotriva sentinţei Judecătoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeţeană şi Direcţia Silvică Arad, iar acţiunea a fost admisă de Tribunalul Arad,
care motiva că reclamanţii Viorica şi Mihai Colţeu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de moştenitori), nu au calitatea de persoane îndreptăţite să solicite reconstituirea dreptului de proprietate, întrucât nu au vocaţie succesorală.
Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestaţie în anulare formulată de soţii Colţeu, devenind valabilă şi irevocabilă sentinţa nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu. Astfel, în 2009, soţii Colţeu au reuşit să intabuleze suprafaţa dobândită în Cartea Funciară, adică aproape tot extravilanul satului Nadăş, cu 1.200 de locuitori.
În 2012, fiica împroprietăriţilor, Simona Ilieş, declara că părinţii săi au obţinut dreptul de proprietate prin moştenire de la o vecină, o bătrână evreică, Ecaterina Mairovitz, care a murit la vârsta de 93 de ani.
Citeşte şi:
Arad: Terenurile de la Nadăş, retrocedate în baza unor documente cu semnături false - grafologi
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe