Aproape 200 de taximetrişti independenţi protestează în Piaţa Constituţiei

Aproape 200 de taximetrişti independenţi protestează, marţi, în faţa Palatului Parlamentului, cerând revenirea la tariful de 1,95 lei/km practicat în 2008, reintroducerea tarifului extraurban, eliminarea obligativităţii dispecerizării şi amplasarea staţiilor de taxi doar pe domeniul public.

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Aproape 200 de taximetrişti independenţi protestează în Piaţa Constituţiei

Aproape 200 de taximetrişti independenţi protestează în Piaţa Constituţiei (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Protestatarii au venit la protestul din Piaţa Constituţiei şi cu 50 de taximetre şi au pancarte pe care scrie "Afară cu Ilfovul din Bucureşti", "Vrem tarif corect", "Opriţi sclavia din taximetrie", "Stop dictaturii dispeceratelor", "1,39 lei/km, tarif falimentar", Hoţilor, suntem plini de credite şi datorii".

Acţiunea de protest organizată de Sindicatul Naţional al Taximetriştilor Independenţi (SNTI) şi Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) a început la ora 10.00 şi ar urma să se încheie la ora 15.00.

Taximetriştii independenţi solicită revenirea la tariful de 1,95 lei/km practicat în 2008, precum şi indexarea anuală a acestuia cu inflaţia, reintroducerea tarifului extraurban, tarif prin care, susţin ei, este combătută concurenţa neloială în Bucureşti.

Protestatari mai cer eliminarea obligativităţii dispecerizării şi reglementarea separată a activităţii acestora, amenajarea şi amplasarea staţiilor de taxi numai pe domeniul public, astfel încât accesul taximetristului la clienţi să fie asigurat în mod egal şi nediscriminatoriu, iar salarizarea personalului angajat să fie aferentă programului de lucru solicitat.

Taximetriştii independenţi spun că au trimis tuturor instituţiilor publice abilitate scrisori şi documente pentru a împiedica apariţia disfunctionalităţilor "din cauza cărora în prezent, activitatea de transport în regim de taxi se desfăşoară haotic, astfel încât atât nivelul de siguranţă al participanţilor la trafic cât şi siguranţa pasagerilor este la un nivel minim garantat".

Taximetriştii independenţi îi transmit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, că din cauza interpretărilor greşite a unor prevederi legale activitatea de taxi este falimentată, iar mii de taximetrişti împreună cu familiile acestora sunt sau vor rămâne fără venituri viitoate.

Protestatarii ameninţă cu un marş în Capitală, pe 15 noiembrie, dacă nu li se rezolvă cererile.

Primăria Capitalei anunţa recent că a discutat cu mai multe organizaţii reprezentative ale taximetriştilor, dar şi cu persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi de taxi în Bucureşti.

Municipalitatea preciza că pentru prevenirea şi eradicarea fenomenului de piraterie, Direcţia Transporturi din cadrul Primăriei, în parteneriat cu Poliţia Rutieră, desfăşoară acţiuni comune de control.

"Primăria Municipiului Bucureşti a respectat întreaga legislaţie în ceea ce priveşte stabilirea şi modificarea tarifelor practicate de transportatorii de taxi autorizaţi pe raza municipiului Bucureşti", precizau reprezentanţii municipalităţii.

Listele de tarife sunt stabilite de transportatori şi sunt vizate de Autoritatea de Autorizare din cadrul Primăriei Capitalei. Avizarea acestora se face pe baza unei documentaţii din care trebuie să reiasă tariful stabilit de operatori şi media realizată pe fiecare dispecerat, potrivit municipalităţii.

Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din Primăria Capitalei a transmis spre dispecerate fişele de fundamentare depuse de către transportatori, solicitând revizuiri în conformitate cu prevederile legale în domeniu. De asemenea, Direcţia Transporturi a transmis Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor propunerile taximetriştilor de modificare a Legii 38/2003 a taximetriei. Una dintre aceste propuneri se referă la reglementarea a doua sisteme de tarifare, respectiv tarif unic stabilit de autoritatea locală şi aprobat de Consiliul Local sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau tarif minim şi tarif maxim stabilit de autoritatea locala şi aprobat de Consiliul Local sau CGMB.

De asemenea, propunerile de modificare a legii taximetriei vizează luarea unor măsuri suplimentare care să descurajeze tendinţa dispeceratelor de a aplica metode de constrângere a transportatorilor la acţiuni ce sunt în defavoarea calităţii serviciului de transport în regim de taxi, a precizat municipalitatea.

În ceea ce priveşte înfiinţarea staţiilor taxi, municipalitatea a arătat că a amenajat pe domeniul public 124 staţii pentru taximetre, respectiv o mie de locuri, la acestea adăugându-se staţiile aflate pe domeniul privat în zona centrelor comerciale şi a hotelurilor.

În urmă cu un an, peste 200 de taximetrişti independenţi au protestat timp de trei ore în Piaţa Victoriei, cerând ca persoanele fizice autorizate să nu fie obligate să plătească retroactiv, pe ultimii cinci ani, contribuţia la asigurările de sănătate.

Taximetriştii independenţi au mai protestat, în 2008, când au organizat un miting în Piaţa Constituţiei, reclamând aceleaşi probleme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici