- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.07.2010, 22:01)
- Departamentul Social - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 200 mil. euro deţinuţi de 1.147 de italieni, scoşi din România în 8 luni
Aproximativ 200 milioane euro, deţinuţi de 1.147 cetăţeni italieni în România, au părăsit ţara cu destinaţia Italia, între 15 septembrie 2009 şi 30 aprilie 2010, au constatat autorităţile fiscale de la Roma, la finalul perioadei de amnistie fiscală propusă de Cabinetul Berlusconi, relatează Gândul.
Urmărește
38 afișări
Aproape 200 mil. euro deţinuţi de 1.147 de italieni, scoşi din România în 8 luni (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Amnistia fiscală din Italia instituită în toamna lui 2009, în cadrul căreia evazioniştii au fost invitaţi să-şi aducă banii ascunşi peste hotare, a fost un succes pentru Statul italian, în urma căruia România se numără între "victimele colaterale", notează cotidianul citat, menţionând că, între 15 septembrie 2009 şi 30 aprilie 2010, 198 milioane euro pe care cetăţeni italieni îi "doseau" de autorităţile fiscale din ţara lor au părăsit România.
De aici au ajuns 0,19% din cele 104,5 miliarde euro care au intrat în Italia, respectiv 12% din totalul remiterilor din România în străinătate, potrivit statisticilor BNR, relatează Gândul. Trezoreria italiană a luat impozite de 5,6 miliarde din totalul banilor aduşi în ţară, aplicând, de-a lungul a trei perioade, impozite de 5, 6 şi 7%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
"Gaura" produsă ţării noastre - dar şi altor state din care italienii au retras averi fabuloase - a fost calculată de portalul ProfesioneFinanza.it (PF), pe baza unor date de la Trezoreria de la Roma. În total, 1.147 de contribuabili italieni care îşi ţineau banii ascunşi în România au profitat de amnistia votată de Parlamentul italian, la propunerea Executivului lui Silvio Berlusconi.
În total, italienii au repatriat 104,5 miliarde de euro, cu circa 50 miliarde mai puţin decât spera Berlusconi, astfel că suma provenind din România reprezintă circa 0,19% din total. Totuşi, pentru PF şi Trezoreria italiană este o "surpriză" faptul că ţara noastră a putut ascunde atâţia "bani negri" ai italienilor. O surpriză mai mică au fost banii aduşi din Brazilia şi Argentina, ţări în care, totuşi, există mari comunităţi de emigranţi italieni, scrie cotidianul.
Alături de România, cele mai neaşteptate destinaţii de unde italienii şi-au adus bani în ţară au fost Chile, Cuba, China (cu excepţia Hong Kong-ului), Ecuador, Egipt, Mongolia, Muntenegru şi Palestina. În total, din aceste ţări unde puţini se aşteptau să fie bani italieni, au intrat în Italia 1,77 miliarde euro, prin circa 5.000 de operaţiuni.
Cea mai mare parte a banilor intraţi în Italia provenea din state recunoscute pentru regimul lor fiscal favorabil ascunderii unor averi ilicite. Din Elveţia au sosit 71 miliarde euro, din Luxembourg - 6,8 miliarde, iar din San Marino (enclavă de pe teritoriul italian) - 5,8 miliarde euro.
Purtătoarea de cuvânt a IGPR, Raluca Seucan, a declarat pentru Gândul că aceste informaţii vor fi verificate.
"Dacă vom descoperi că există elementele constitutive ale unei infracţiuni, vom lua măsurile legale. Dacă vor fi infracţiuni de competenţa Poliţiei, vom efectua anchete, iar în situaţia în care sunt elemente care ţin de competenţa altor instituţii, le vom sesiza pe acestea", a precizat ea.
Pe de altă parte, conform Gândul, din datele Băncii Naţonale a României reiese că, în perioada septembrie - decembrie 2009, din ţara noastră au ieşit 718 milioane de euro. Alte 943 milioane au ieşit din România în intervalul ianuarie - aprilie 2010, rezultând o sumă totală de 1,661 miliarde de euro.
BNR nu prezintă însă defalcat statele spre care au plecat aceşti bani şi nici dacă au fost scoşi din ţară de persoane fizice sau de către firme. Dacă estimările oficialilor italieni sunt conforme cu realitatea, suma de 198 milioane de euro reprezintă aproape 12% din totalul remiterilor din România în străinătate.
Fiscul italian nu a pus întrebări suplimentare, ci a prelevat procente fixe din sumele aduse, care au totalizat 5,6 miliarde euro. Între 15 septembrie şi 15 decembrie 2009, indiferent câţi bani au adus în ţară, italienii nu au plătit decât un procent de 5% din sumă. Ulterior, până la 28 februarie, din sumele repatriate, statul a luat 6%. În fine, celor care şi-au făcut curaj mai târziu, Fiscul le-a luat 7% până la 30 aprilie 2010. Pentru că mulţi nu s-au lăsat convinşi din prima, cea mai mare parte din cele 104,5 miliarde euro a intrat în ultimul interval, scrie cotidianul citat.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Șoferii au OBLIGAȚIA de a semnaliza stânga, când se află în „giratoriu”? Codul Rutier dă bătăi de cap!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe