Aproape 30.000 de elevi din Capitală înscrişi pentru simulare la evaluarea naţională şi bacalaureat

Aproape 30.000 de elevi au fost înscrişi la simularea examenelor de la evaluarea naţională şi de la bacalaureat care vor fi organizate în Capitală, miercuri fiind testarea la Limba şi literatura română şi vineri la Matematică, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul ISMB Gabriel Vrânceanu.

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului Aproape 30.000 de elevi din Capitală înscrişi pentru simulare la evaluarea naţională şi bacalaureat

Aproape 30.000 de elevi din Capitală înscrişi pentru simulare la evaluarea naţională şi bacalaureat (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Prima simulare este miercuri, 30 februarie, la Limba şi literatura română, iar a doua este vineri, 1 februarie, la Matematică. La simularea bacalaureatului au fost înscrişi 16.500 de elevi. Tot miercuri vor susţine proba la Limba română de la evaluarea naţională cei aproximativ 13.500 de elevi din clasa a VIII-a. Probele vor fi organizate în şcoli în intervalul orar 11.00-14.00", a spus, luni, profesorul Gabriel Vrânceanu, inspector de specialitate în cadrul comisiei de organizare a simulării, de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

La simularea bacalaureatului pot participa şi candidaţii din promoţiile anterioare care nu au promovat examenul, a precizat Gabriel Vrânceanu.

Conducerile unităţilor de învăţământ vor organiza orarul cursurilor astfel încât simularea examenelor naţionale să se desfăşoare conform programului anunţat.

"Şcolile vor organiza simularea astfel încât să fie cât mai apropiată de examenul care va avea loc în vară. Astfel, elevii vor fi aşezaţi în clase în ordinea alfabetică, câte unul în bancă, iar sălile vor avea sisteme de supraveghere video. Subiectele vor cuprinde materia la zi studiată de elevi în clasa a VIII-a, respectiv a XII-a, dar şi elemente recapitulative, adică din materia studiată începând cu clasa a V-a pentru evaluarea naţională şi cu clasa a IX-a pentru bacalaureat. În niciun caz subiectele de la simulare nu vor cuprinde materia nepredată", a precizat inspectorul Gabriel Vrânceanu.

În legătură cu trecerea în catalog a notelor de la simulările din 30 ianuarie şi 1 februarie, inspectorul ISMB a spus că decizia va fi luată după o discuţie între părinţi, profesori şi elevi.

"Noi am spus să nu sugerăm nici trecerea notelor în catalog, dar nici netrecerea lor. Dacă profesorii, părinţii şi elevii decid, în urma unui dialog, că nota unui copil poate fi trecută în catalog din anumite raţiuni, este o decizie punctuală. La fel şi în cazul în care hotărăsc ca nota să nu fie trecută în catalog. Dar, în baza acestor rezultate, fiecare profesor, fiecare unitate de învăţământ vor stabili un plan de acţiune pentru pregătirea elevilor în contextul celei de-a doua sesiuni a simulării, când notele vor fi trecute în catalog, cât şi pentru examenul final", a precizat Vrânceanu.

El a mai spus că este mult mai importantă, în această sesiune, prezenţa elevilor la simulare decât nota în sine, precizând că absenţele la simulare vor fi trecute în catalog.

"În acest fel, ei vor vedea cum se desfăşoară, în linii mari, un examen şi vor asuma cunoştinţele dobândite până acum. Într-un fel îşi pot evalua cunoştinţele. Nu este nimic dacă vor lua o notă slabă, dar este mai grav dacă lipsesc. Absenţele la simulare vor fi trecute în catalog", a adăugat profesorul Vrânceanu, arătând totodată că simularea reprezintă un efort din partea sistemului.

Simulările evaluării naţionale şi examenului de bacalaureat sunt descentralizate, fiecare inspectorat şcolar îşi stabileşte propriul calendar şi propria metodologie, acestea urmând să aibă loc până la sfârşitul lunii aprilie.

Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, declara, în 10 ianuarie, pentru MEDIAFAX, că simulările pentru examenele naţionale au loc în două etape, o parte ianuarie - februarie, iar alta în 24-26 aprilie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spunea că procentele mici de promovabilitate înregistrate la examenele naţionale nu sunt un semn bun şi trebuie făcută o analiză pentru a vedea care sunt cauzele acestora. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici