Aproape 30 de suspecţi în dosarul de fraudă cu legume şi fructe, audiaţi la DIICOT Bucureşti

Procurorii DIICOT Bucureşti audiază 28 de suspecţi în cazul de evaziune fiscală cu legume, fructe şi produse intracomunitare, între care şi doi funcţionari ANAF de la Direcţia Mari Contribuabili, care ar fi favorizat activitatea membrilor grupului.

Urmărește
675 afișări
Imaginea articolului Aproape 30 de suspecţi în dosarul de fraudă cu legume şi fructe, audiaţi la DIICOT Bucureşti

Aproape 30 de suspecţi în dosarul de fraudă cu legume şi fructe, audiaţi la DIICOT Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cei 28 de suspecţi au fost duşi la sediul DIICOT Bucureşti pentru audieri.

Anchetatorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare precum şi a mai multor mărfuri perisabile şi autoturisme de lux, dar şi pe imobile.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Serviciul Teritorial Bucureşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi a serviciilor teritoriale din subordine, 15 echipe de control formate din inspectori ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, cu suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţii "Vlad Ţepeş" a Jandarmeriei au făcut, miercuri, 46 de percheziţii în cadrul unei operaţiuni de destructurare a unui grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Prin activitatea infracţională desfăşurată de membrii grupului în perioada 2013 -2014, constând în efectuarea de achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit, a fost creat un prejudiciu de 108 milioane de lei, respectiv aproximativ 24 de milioane de euro.

Din probele administrate în dosar rezultă că în actele contabile ale firmelor implicate au fost evidenţiate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.

Legumele şi fructele achiziţionate din state ale Uniunii Europene şi din state ne-membre, precum Trucia, prin societăţi comerciale interpuse a fost tranzacţionată angro succesiv prin mai multe societăţi comerciale, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.

În lanţul infracţional au fost folosite şi societăţi comerciale care nu au avut niciodată angajaţi, cu sedii declarate fie în cadrul unor birouri de avocatură, fie la adrese unde se află doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.

În cauză se fac investigaţii cu privire la posibila implicare în activitatea infracţională a doi funcţionari din cadrul ANAF de la Direcţia Mari Contribuabili, care ar fi favorizat activitatea membrilor grupului infracţional organizat, mai arată anchetatorii DIICOT.

Dosarul a fost înregistrat ca urmare a sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, procurorii DIICOT Bucureşti dispunând până în prezent începerea urmăririi penale faţă de 28 de persoane - cetăţeni români, turci şi arabi - suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici