Aproape 40 de persoane au protestat la Parlament, cerând adoptarea Legii sterilizării animalelor

Aproape 40 de persoane au protestat duminică la Palatul Parlamentului, cerând adoptarea Legii sterilizării animalelor, interzicerea eutansierii şi construirea de adăposturi pentru câinii fără stăpâni.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Aproape 40 de persoane au protestat la Parlament, cerând adoptarea Legii sterilizării animalelor

Aproape 40 de persoane au protestat la Parlament, cerând adoptarea Legii sterilizării animalelor (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Participanţii la pichet au purtat agăţate de gât fotografii cu câini şi au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum "Violenţa nu este o soluţie" sau "Nicio fiinţă nu merită o asemenea soartă", însoţite de imagini cu câini maltrataţi.

De asemenea, pe gardurile din zona amenajată pentru protest aceştia au pus afişe cu mesaje precum "Stop crimei!", "Aveţi milă de animale", "Stop abuzurilor din partea statului" sau "Suntem purtătorii de cuvânt ai celor care nu au venit".

"N-am venit pentru că ne imaginăm că ne-ar auzi cineva, pentru că niciodată nu s-a întâmplat să vină cineva din Parlament să discute cu noi, dar am venit pentru că mesajul nostru poate fi dus mai departe de către oamenii care vin aici", a declarat preşedintele Asociaţiei "Cuţu, Cuţu", Marcela Lungu.

Ea a precizat că oamenii care au venit să protesteze vor ca parlamentarii să voteze Legea privind sterilizarea câinilor şi pisicilor, iar autorităţile locale să construiască adăposturi, mai ales că legea care prevede acest lucru este în vigoare.

"Vrem să fie construite adăposturi sigure, pentru că şi acolo unde ele există, condiţiile sunt foarte proaste", a mai spus Marcela Lungu.

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, Cuţu", a precizat că mai multe organizaţii neguvernamentale pentru protecţia animalelor vor distribui în cel mai scurt timp broşuri, pentru ca oamenii să ştie că există 16 cabinete veterinare care sterilizează gratuit animalele. Marcela Lungu a adăugat că, deşi această campanie a început de circa trei luni, în fiecare cabinet au fost sterilizaţi doar câte 20 - 30 de câini.

"Este foarte puţin, iar acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu ştiu", a mai spus Marcela Lungu.

Mai multe cabinete veterinare din Capitală sterilizează gratuit câinii fără stăpân, în baza unei hotărâri adoptate de CGMB la sfârşitul luni ianuarie.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spunea, miercuri, la o întâlnire cu reprezentanţii mai multor asociaţii de protecţie a animalelor, că în 30 iunie va repune pe ordinea de zi a CGMB proiectul privind înfiinţarea Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti, după ce anterior a fost respins de două ori.

Oprescu preciza că este prioritară şi punerea în aplicare a proiectului care prevede ca toţi câinii bolnavi şi agresivi să fie duşi într-un adăpost ce va fi construit pe Valea Doftanei, în judeţul Prahova, pe un teren pus la dispoziţia municipalităţii de către actriţa Monica Davidescu. În ceea ce priveşte restul câinilor, cei care pot fi reîntorşi în comunitate, Oprescu a semnat un contract de colaborare cu Asociaţia Vier Pfoten, care se obligă să sterilizeze gratuit 70 de câini pe zi.

Preşedintele Asociaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, preciza că sterilizările vor începe în 19 iulie, în adăpostul municipailităţii din Bulevardul Theodor Pallady, unde Primăria Capitalei va pune la dispoziţie jumătate din baza existentă, inclusiv sala de operaţii.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, anunţa, în 27 aprilie, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost iniţiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligaţia autorităţile locale să sterilizeze toţi câinii comunitari şi a fost adoptat în unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, în prezent fiind la Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor.

Totodată, Marius Marinescu este iniţiatorul Legii 9/2008 privind protecţia animalelor, prin care a fost abrogată eutanasierea acestora.

Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infracţiune deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice, cu excepţia grădinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cerşetorie, omorârea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, maltratarea şi schingiuirea acestora, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni, precum şi interventiiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative. Actul normativ prevede pedepse care pot merge pâna la amenzi penale de 2.000 lei sau închisoare de pâna la un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici