- Home
- Social
- ALBA IULIA, (01.06.2017, 19:21)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproape 40 de tone de peşti au murit din cauza asfixierii într-un iaz din judeţul Alba
Aproape 40 de tone de peşti au murit într-un iaz din Daia Română, judeţul Alba, anchetele începute de autorităţi stabilind că, cel mai probabil, peştii s-au asfixiat, deoarece concentraţia de oxigen din apă era foarte scăzută, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
676 afișări
Aproape 40 de tone de peşti au murit din cauza asfixierii într-un iaz din judeţul Alba
Peştii care stăteau într-un iaz al unei firme private din comuna Daia Română au murit după ce concentraţia oxigenului din apă a scăzut la 0,7 miligrame per litru, în vreme ce limita admisibilă în astfel de lacuri este 7 mg/l. Autorităţile au deschis anchete, iar datele preliminare arată că mai mulţi factori au dus la scăderea concentraţiei oxigenului din apă.
Reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Marcela Creţu, a declarat, joi, că peştii au fost găsiţi morţi într-o anumită formă care indică faptul că nu mai aveau oxigen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
„S-au luat probe de faţă cu administratorul societăţii din secţiunile specifice, din iazul piscicol, din amonte, din aval, de pe cursul de apă, de la staţia de epurare, în secţiunile importante să vedem care este concentraţia. Concentraţia de oxigen din iaz era foarte mică. Şapte este limita admisibilă a oxigenului în lacuri şi dânsul avea cam 0,78. Când am ajuns erau peşti morţi pe luciul apei şi peştişori mici cu gura căscată la suprafaţă. Clar că nu mai aveau oxigen. Oxigenul e consumat de materie organică, în general. Într-adevăr apa a venit cu încărcare organică, dar nu în cantitate atât de mare să consume tot oxigenul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marcela Creţu.
Aceasta admite faptul că în perioada în care au murit peştii a plouat mai mult, iar presiunea atmosferică a fost foarte scăzută
„Pe fundul iazului e depus un strat gros de nămol. Structura solului şi a albiei e nămol negru şi urât mirositor. Nămolul s-a depus, de-a lungul anului, şi s-a antrenat şi bănuim că s-a spart pelicula care stabilizează nămolul şi a favorizat şi evaporarea gazului pe care-l conţine nămolul, materie organică, ce a mai fost acolo, şi, probabil, toate au dus la consumarea oxigenului”, a mai spus Marcela Creţu.
La rândul său, şeful Gărzii de Mediu Alba, Dorin Zdrânc, a declarat că cele aproape 40 de tone de peşti au murit prin asfixiere în iazul care are o suprafaţă de 35 de hectare, iar nivelul apei a fost normal.
Şi Zdrânc a declarat că este posibil ca mortalitatea să se fi produs din cauza descompunerii nămolului de pe fundul iazului, care ar fi determinat consumarea oxigenului. De asemenea, el a afirmat că administratorul iazului nu a raportat deversări toxice.
„Analizele vor fi finalizate săptămâna viitoare. Sunt mai mulţi factori care au determinat consumarea oxigenului”, a mai spus Dorin Zdrânc.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Ioan Martin, a declarat că şi la nivelul instituţiei pe care o conduce s-a deschis o anchetă, fiind trimise probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.
„Am trimis probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală la Bucureşti, aşteptăm pe marţi, miercuri, rezultatele examenelor cerute, toxicologic şi virusologic. Am făcut certificate pentru neutralizarea peştelui mort care s-a dus la incinerat”, a spus Ionuţ Martin.
Administratorul societăţii din Daia Română are mai multe iazuri, iar dezastrul piscicol s-a produs pe cel mai mare dintre acestea, de circa 35 de hectare. Au fost strânşi atât peşti mici, dar şi mari, de 30-40 de centimetri.
Pagubele sunt estimate la 300.000 de lei.
Autorităţile susţin că una dintre sursele de alimentare ale iazului este pârâul din localitate, dar şi o staţie de epurare a apei uzate care funcţionează parţial.
Iazul a fost realizat în anii 1980 şi este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare.
Citeşte şi: GALERIE FOTO Trenul care duce pelerinii din Budapesta la Şumuleu Ciuc, întâmpinat cu pogăcele, flori şi steaguri
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale