Aproape 600 de tone de deşeuri electrice şi electronice, colectate într-o singură zi
Românii au scăpat, într-o singură zi, de aproape 600 de tone de echipamente electrice şi electronice considerate deşeuri (DEEE), în cadrul unui program gândit de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) şi denumit Ziua Debarasării Naţionale.
Aproape 600 de tone de deşeuri electrice şi electronice, colectate într-o singură zi
Comparativ, în România, în întreg anul 2006 au fost colectate în jur de o mie de tone de deşeuri de acest tip, potrivit unor date prezentate, joi, într-o conferinţă de presă, de ministrul Mediului, Korodi Attila.
Potrivit ministrului, cele 576,26 de tone de deşeuri colectate în data de 3 noiembrie 2007, cu ocazia Zilei Debarasării Naţionale, reprezintă circa 30 de grame de astfel de deşeuri pe cap de locuitor. Comparativ, Polonia a reuşit să colecteze anul trecut o sută de grame pe cap de locuitor, Ungaria a ajuns la un kilogram de DEEE colectat anual pe cap de locuitor, iar Cehia la 2,5 kilograme colectate anual.
"Toate deşeurile adunate în 3 noiembrie s-au dus spre instalaţiile de reciclare pentru acest tip de deşeuri, care se găsesc în România dar, în special, în străinătate. Aş dori să-i felicit pe români, care m-au surprins cu această ocazie. Acest program a arătat a program european, iar România şi românii au arătat, cu această ocazie, că merită statutul de cetăţeni europeni", a declarat ministrul Korodi Attila în conferinţa de presă de joi, în care a prezentat, în detaliu, rezultate colectării din Ziua Debarasării Naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Potrivit datelor statistice, Capitala a ocupat locul fruntaş la colectare, cu aproape 72 de tone adunate într-o zi, urmată de judeţul Maramureş, cu peste 42 de tone. Judeţul Călăraşi s-a plasat pe ultimul loc, aici fiind adunate doar 75 de kilograme de de deşeuri de acest tip.
România ar trebui, conform normelor europene, să colecteze în acest an trei kilograme de astfel de deşeuri pentru fiecare locuitor al ţării, însă, potrivit ministrului, ţinta este "extrem de greu de atins". Specialiştii Ministerului Mediului pe problema deşeurilor susţin că nu ar fi greu de colectat această cantitate, dacă ea ar exista.
"Se pune o singură problemă: au românii atâtea aparate de acest gen stricate şi la care să renunţe? Noi credem că nu şi apreciem că România nu a ajuns încă la acest nivel economic", a declarat unul din experţii MMDD pe problema deşeurilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO