Aproape 70 de proiecte aprobate în cadrul apelului „Primul student din familie”

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă vineri aprobarea a 68 de proiecte în cadrul apelurilor „Primul student din familie”, finanţate prin Programul Educaţie şi Ocupare. Valoarea totală a proiectelor este de peste 104 milioane de euro.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Aproape 70 de proiecte aprobate în cadrul apelului „Primul student din familie”

Aproape 70 de proiecte aprobate în cadrul apelului „Primul student din familie”

Dintre cele 68 de proiecte, 66 sunt destinate regiunilor mai puţin dezvoltate, cu o valoare totală de peste 103 milioane de euro, iar două proiecte sunt pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, în valoare de peste 1,5 milioane de euro.

Obiectivul acestor proiecte este facilitarea accesului la educaţie superioară pentru tinerii din medii defavorizate, prevenirea abandonului universitar şi sprijinirea dezvoltării profesionale a acestora.

Măsurile incluse în proiecte vizează sprijin pentru elevii şi absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat, proveniţi din familii cu nivel educaţional scăzut sau de etnie romă, precum şi susţinerea studenţilor din medii defavorizate prin burse sociale şi alte forme de sprijin.

Potrivit MIPE, în cadrul acestor apeluri de proiecte, 36 de instituţii de învăţământ superior, publice şi private, alături de cinci unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, au depus cereri de finanţare.

„Elevii/absolvenţii de liceu din promoţiile ultimilor doi ani şcolari anteriori anului şcolar în care au intrat în operaţiune, care nu au promovat examenul de bacalaureat, precum şi studenţii care provin din medii defavorizate, vor beneficia de sprijin financiar pentru a participa la activităţile propuse în cadrul proiectelor selectate pentru finanţare. Pentru elevi, măsurile de tip „punte” includ promovarea ofertelor educaţionale şi a programelor de studiu din universităţi. De asemenea, se are în vedere susţinerea elevilor şi a absolvenţilor de liceu prin programe remediale pentru pregătirea examenului de Bacalaureat sau admiterii la studii universitare de licenţă, susţinerea cheltuielilor pentru cazare şi/sau masă din internatele instituţiilor de învăţământ preuniversitar, acordarea de subvenţii şi facilitarea vizitelor de studiu în cadrul instituţiilor de învăţământ superior”, transmite MIPE.

Pentru studenţi, măsurile dedicate reducerii abandonului universitar includ asigurarea serviciilor de suport, îndrumare şi consiliere, acordarea de subvenţii, participarea la programe remediale pentru studenţii cu dificultăţi în învăţare, susţinerea cheltuielilor pentru cazare şi/sau masă din campusurile universitare, participarea la sesiuni de mentorat, tutoriat şi consiliere educaţională şi profesională, şi desfăşurarea unor workshop-uri dedicate dezvoltării abilităţilor de studiu ale studenţilor.

Modalitatea de acordare şi plată a subvenţiei şi a altor forme de sprijin pentru elevi şi studenţi va fi stabilită de fiecare instituţie de învăţământ în parte. Cuantumul subvenţiei va fi de 300 lei / lună pentru elevii din clasele a XI-a, a XII-a, a XIII-a şi 330 lei / lună pentru studenţi.

De asemenea, măsurile dedicate accesibilizării instituţiilor de învăţământ superior includ achiziţia de echipamente IT, dezvoltarea de instrumente educaţionale accesibilizate, asigurarea accesibilităţii studenţilor cu dizabilităţi, asigurarea serviciilor suport, cum ar fi interpreţi şi tehnologii specifice, şi organizarea de şedinţe de consiliere individuale, de grup şi de grupuri de suport dedicate sprijinirii elevilor în vederea continuării studiilor.

MIPE menţionează că în perioada următoare va demara procesul de contractare a tuturor proiectelor aprobate, urmărindu-se astfel asigurarea premiselor necesare accesului la studii universitare pentru un număr cât mai mare de elevi şi studenţi care provin din medii defavorizate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici