Aproape 70% dintre părinţi au refuzat vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Aproape 70 la sută dintre părinţi au refuzat vaccinarea fetelor lor împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV), responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin, informează Ministerul Sănătăţii Publice.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului Aproape 70% dintre părinţi au refuzat vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Aproape 70% dintre părinţi au refuzat vaccinarea împotriva cancerului de col uterin

Potrivit raportării Autorităţilor judeţene de Sănătate Publică, în săptămâna 24-28 noiembrie, la aproximativ jumătate din numărul şcolilor au fost repartizate doze de vaccin pentru 53.323 de eleve de clasa a IV-a. În perioada amintită au fost înregistrate 37.714 refuzuri scrise, ceea ce reprezintă 70 la sută din cele 53.323 de eleve, a precizat sursa citată.

"În ciuda campaniei agresive de dezinformare practicată de o parte din mass-media, părinţii au început să înţeleagă că vaccinarea este în interesul copiilor. Începând din 2 decembrie au fost repartizate doze de vaccin şi la restul şcolilor, prima etapă a campaniei de vaccinare continuând până pe 19 decembrie, când va începe vacanţa de iarnă", se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.

Structurile judeţene ale Ministerului Sănătăţii Publice vor desfăşura, în paralel cu campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, o intensă acţiune de informare a părinţilor.

"Ministerul Sănătăţii Publice reaminteşte că vaccinarea anti-HPV nu este obligatorie şi că, în continuare, se va baza pe iniţiativa medicilor de a informa corect şi profesionist opinia publică pentru ca părinţii fetiţelor de clasa a IV-a să ia decizia firească - vaccinarea împotriva virusului HPV", se mai arată în comunicatul MSP.

Ministerul Sănătăţii precizează că părinţii care au refuzat vaccinarea revin asupra deciziei, pot solicita vaccinarea la viitoarea campanie în care vor fi incluse fetiţele care sunt acum în clasa a III-a, în acest fel fiind păstrate calendarele anuale de vaccinare.

"Eventualele cantităţi de vaccin neutilizate se vor depozita la furnizor şi se vor introduce în circuitul medical în toamna lui 2009, odată cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil până în anul 2010", potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătăţii va solicita medicilor specialişti să participe la toate acţiunile din şcoli, media şi alte evenimente în care să dea informaţii despre campania de vaccinare anti-HPV.

Ministerul Sănătăţii Publice a anunţat, în 20 noiembrie, la lansarea campanii naţionale de imunizare HPV, că aproximativ 110.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin, costul campaniei fiind de 23 de milioane de euro.

Vaccinul se va administra în trei doze, pe o perioadă de şase luni, prima doză până la jumătatea lunii decembrie, cea de-a doua în cursul lunii ianuarie 2009, iar ultima în luna mai.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizat că niciun copil nu va fi vaccinat dacă părinţii acestuia nu îşi dau acordul scris în acest sens. Părinţii care refuză vaccinarea trebuie să completeze o declaraţie de refuz, iar Direcţiile de Sănătate Publică vor trebui să înregistreze copiii nevaccinaţi şi motivele.

Mai multe asociaţii de părinţi au cerut decalarea campaniei de vaccinare până când vor fi informaţi cu privire la beneficiile imunizării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici